In de tweede helft van de jaren 1940, niet lang na de tweede wereldoorlog en nog ver voordat de mens de ruimte in ging, was het ontdekken van de eigen aarde nog een groot avontuur. Men beschikte nog niet wijdverbreid over televisie, van mobiele communicatie had nog nooit iemand gehoord, laat staan dat navigatie via GPS systemen liep. Veel hing af van coördinatie met hand en oog en avonturen waren nog avonturen. De tijdmeetinstrumenten van Longines werden in die tijd gebruikt om de astronomische posities van de expeditieleden te bepalen. Als eerbetoon aan deze ontdekkingsreizen en -reizigers brengt Longines het horloge dat door de wetenschappers tijdens deze ?Expéditions Polaires Françaises ? Missions Paul-Emile Victor? werd gebruikt opnieuw uit.
Het horloge dat door de leden van de missie bij de verdere ontdekking van Groenland en de Adélie kust werd gedragen was een roestvrijstalen horloge met een centrale secondeaanduiding (zie foto boven) ? iets dat in de jaren 1940 nog redelijk zeldzaam was. Het horloge moest echter optimaal afleesbaar zijn, waarvan ook het gebruik van lichtgevende urenindexen, cijfers en wijzers getuigt. Noemenswaardig is dat het Longines kaliber 12.68N, dat in de horloges werd gebruikt, een schokabsorptie systeem had dat afwijkend was van normale Longines horloges. De heruitgave is (op de toevoeging van de datum na) uiterlijk een getrouwe kopie van dit ruim 60 jaar oude model, waarbij er wel gebruik is gemaakt van moderne varianten voor de lichtgevende pasta, het (saffier) glas en het uurwerk (het automatische Longines L619, gebaseerd op ETA 2892/A2).
De Longines ?Expéditions Polaires Françaises ? Missions Paul-Emile Victor? heeft op de bodem van de 38,5 millimeter brede kast gravures die herinneren aan de missies. De prijs van het horloge, dat binnenkort in de winkel te koop is, bedraagt ? 970,- met een zwarte kalfslederen band en ? 1.080,- met een bruine alligatorlederen band. Zie voor meer informatie over het merk: Horloge.info/Longines ? en voor verkooppunten: www.longines.com.