20e verjaardag Parmigiani fleurier brengt Tonda Chronor Anniversaire

Michel Parmigiani begon zijn carrière in 1976 toen hij, midden in het quartz tijdperk en tegen de stroom in een restauratie atelier opende voor onder andere mechanische uurwerken. Zijn werk en visie brachten hem in 1980 tot restaurateur van de Maurice Yves Sandoz (Zwitsers auteur) collectie. In 1996 was het tijd voor een luxe horlogemerk dat zijn eigen naam zou dragen.

Perfectie en behoud van oorspronkelijkheid zijn het fundament van Parmigiani Fleurier. Het merk heeft dan ook nog steeds een restauratie-afdeling en houdt daarmee passie en traditie in ere.

Parmigiani-Fleurier-Tonda-Chronor-Anniversaire-detail

De afgelopen 20 jaar heeft Parmigiani Fleurier niet minder dan 33 originele uurwerken gelanceerd. De eerste jaren wordt een strikt ambachtelijk aanpak gehanteerd. Michel Parmigiani maakt de horloge-onderdelen zelf en distribueert vervolgens naar een netwerk van vakmensen om de benchmark-objecten te repliceren. Zijn normen voor gewenste kwaliteit en afwerking zijn zo hoog dat het moeite kost om voldoende partners te vinden die het aandurven, maar het lukt om een kring op te bouwen die de hoge standaard en exclusiviteit ten goede komt.

Parmigiani-Fleurier-Tonda-Chronor-Anniversaire-witgoud en roségoud

In 1999 wordt het eerste Parmigiani Fleurier polshorloge gemaakt, de Kalpa Hebdomadaire voorheen de ‘Lonica’ en in de jaren tot nu toe blijft het merk opmerkelijke horloges maken. Zoals de Hegirian Calendar in 2011,die in een verbluffende complexiteit de maancyclus van de Islamitische kalender weergeeft zonder dat het horloge handmatige correcties nodig heeft. Hetzelfde jaar komt het huis met een extra dun kaliber dankzij een ingebedde micro-rotor. En in 2014 is daar de Tonda 1950 Tourbillon, de meest dunne tourbillion ter wereld.

Parmigiani-Tonda-Chronor-Anniversaire-backcase

Dit jaar, het jaar waarin het twintigjarig bestaan gevierd wordt, lanceerde Parmigiani Fleurier voorlopige kers op de taart ‘Tonda Chronor Anniversaire’. Het zeer luxe horloge kent vier uitvoeringen en elk horloge is gelimiteerd tot 25 stuks. De Tonda Chronor Anniversaire is er in 18 karaat witgoud of roségoud met blauwe of witte wijzerplaat, is zeer mooi en gedetailleerd uitgewerkt met o.a. een grand feu emaillen coating en gouden indexen. Het uurwerk, bestaande uit 317 componenten, heeft een uitzonderlijke frequentie van 36.000 tikken per uur en geneert een al even ‘high quantity’ gangreserve van 65 uur. Ook is het uurwerk uitgevoerd met een split-second functie, wat zorgt voor een extra timing-functie van 60 seconden terwijl ander chronograaf-functies ook hun werk blijven doen. Dat is even snel gezegd, maar een dergelijke mechanische techniek vereist de meest hoogste vorm van vakkennis. Om een deel van het complexe maar wonderschone uurwerk inzichtelijk te maken te geven is de achterzijde van de 42,1 mm kast transparant.

Netjes gezegd: Parmigiani toont met de Parmigiani Fleurier de Tonda Chronor Anniversaire een stevig staaltje van het kunnen. Meer direct en een tikkie overmoedig dankzij de verjaardagsstemming: De high-quality en high-luxury van deze jubileum special mag gekwalificeerd worden als pure ‘watch-porn’.

Prijs: € 120.000
Meer informatie: Parmigiani.ch

Michel Parmigiani en Zwitsers zakenman Pierre Landolt bezegelen op 29 mei twee decennia Parmigiani Fleurier op dezelfde locatie als 20 jaar geleden.