1914 was het jaar waarin een verleidelijke vrouw op Louis Cartiers stoep stond en hem bedwelmde met haar creativiteit en inventiviteit. Jeanne Toussaint werd Cartiers creatief directeur en muze (en naar men zegt maîtresse) en de grondlegster van het panterthema, dat nu zijn honderdste verjaardag viert.

De Française was een liefhebster van panters en vond haar inspiratiebron in de vacht, de slanke, gespierde lijnen en de felle ogen van het dier. Ze introduceerde in 1914 de panterprint avant la lettre in de juwelen van het merk, eerst alleen als vlekkenpatroon op juwelen en accessoires, later door het gehele dier vorm te geven, al dan niet met diamanten bezet. Later werden ook horloges van een panterlook voorzien ? de afgebeelde Panthère Baguette watch (foto hieronder) in witgoud met het handopwinduurwerk 101MC is hier een mooi voorbeeld van ? en nog altijd is de panter (of la Panthère zoals Cartiers huisdier wordt genoemd) een icoon voor het Parijse merk.

 

Panthère Baguette horloge - klik aan voor een grote afbeelding - Jean-Jacques Pallot ©

 

Panthère in de PC
Cartier presenteerde op 25 juni een ode aan de panter in haar Salon in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Er was niet alleen een grote collectie juwelen, tassen en parfums binnen dit thema aanwezig, maar ook een aantal bijzondere juweelhorloges. De Panthère Divine watch bijvoorbeeld (foto bovenaan), met een 18 karaat witgouden kast, gezet met briljanten en pantervlekken van zwart email. Het eerste Panthère horloge uit 1914 (foto onder), was helaas niet in Amsterdam aanwezig.

 

Panthère horloge uit 1914 - N. Welsh, Cartier Collection ©

 

Kijk op Cartier.com voor meer informatie en verkooppunten en bezoek Horloge.info/Cartier voor meer nieuws.

Beeld: Panthère Divine en Baguette: Jean-Jacques Pallot © Cartier 2012
1914 First Panthère Watch: N. Welsh, Cartier Collection © Cartier