In maart kondigde Zenith de El Primero Retrotimer al aan op Baselworld. Het horloge heeft door het ononderbroken lopen van de flyback chronograaf ? die met één drukker kan worden gereset ? een hoog ?fun? gehalte, wat de Retrotimer echter niet een minder serieus horloge maakt. Tijdens een presentatie afgelopen week in Amsterdam waren de Nederlandse ?horlogejournalisten? het met elkaar eens: de Zenith El Primero Retrotimer is een aanwinst.

De chronograaf van de Retrotimer loopt continue door en moet voor het starten van een tijdmeting eerst op nul gezet worden. Dit gebeurt door het indrukken van de knop bij 4 uur, waarna de chrono-secondewijzer meteen weer begint te lopen: het Flyback-principe in al zijn eenvoud. Omdat de chronograaf dus nooit stilstaat, is de functionaliteit vooral verstreken tijd bijhouden. Getuige ook het afwijkende rode streepje van de 8ste minuut klik aan voor een grotere afbeelding van het El Primero kaliber 4055Bvan de chronograaf-minutenindex: 8 minuten is de perfecte kooktijd voor pasta, tenminste volgens de CEO van Zenith Jean-Frédéric Dufour. Om dit te bewijzen kwam hij deze week naar Nederland en leverde onomstotelijk bewijs.


Door het toepassen van alleen deze complicatie, oogt de wijzerplaat van de Retrotimer voor een chronograaf aangenaam leeg. De gewone tijdmeting heeft geen secondewijzer en het horloge verschilt daarom uiterlijk alleen van een normaal horloge door de minutenteller op 3 uur. Dat het toch echt om een serieuze chronograaf gaat, is te zien door de saffierglazen zichtbodem, waardoor het kaliber 4055B El Primero uurwerk te zien is, een van de meest waardvolle bezittingen van Zenith en een directe afstammeling van de eerste automatische chronograaf uit 1969.


Zenith El Primero Retrotimer in staalDe stalen kast van de Zenith El Primero Retrotimer meet 42 millimeter en is er in twee kleurvarianten: staal en zwart. De zwarte Retrotimer is met PVD gecoat, heeft een zwarte carbon wijzerplaat, een zwarte rubberen band en kost ? 5.000,-. De Retrotimer in staal heeft een zilveren wijzerplaat met zonnestraalmotief, een stalen schakelband en kost ? 5.300,-.


Voor meer nieuws en informatie over Zenith kunt u Horloge.info/Zenith raadplegen en www.zenith-watches.com bezoeken.