Omega herdenkt met de introductie van de Omega Speedmaster Professional Apollo-Soyuz op Baselworld, dat het 35 jaar geleden is dat een Russische kosmonaut en een Amerikaanse astronaut elkaar ontmoette in de ruimte. Bij deze gelegenheid droegen beide ruimte pioniers een Omega Speedmaster Professional chronograaf.

De historische ontmoeting vond plaats op 17 juli 1975. In de ruimte werden de ruimteschepen van Thomas P. Stafford (USA) en Alexei A. Leonov (USSR) met elkaar verbonden en in het geopende luik gaven de heren elkaar de hand. Deze symbolische handdruk was van grote technologische, maar waarschijnlijk van nog grotere politieke betekenis. Met de introductie van de Speedmaster Professional Apollo-Soyuz, een chronograaf met een wijzerplaat gemaakt uit een klik aan voor een grote afbeelding van de wijzerplaatmeteoriet, herdenkt Omega deze belangrijke ontmoeting.


De meteoriet die is gebruikt om de wijzerplaten van te maken, is gevonden op aarde, nadat de steen het binnendringen van de dampkring en de inslag op het aardoppervlak had overleefd. De ongebruikelijke structuur van de wijzerplaten ? die elk in één stuk uit de meteoriet zijn gesneden ? is veroorzaakt door de extreme verhitting en het daarna afkoelen van het gesteente. Omdat elke wijzerplaat qua oppervlaktestructuur anders is, is elk exemplaar van het horloge ook echt uniek. De subwijzerplaten van het kastbodem van de Speedmaster Professional Apollo-Soyuz horloge zijn in de natuurlijke zilverachtige kleur van de meteoriet, de wijzerplaat eromheen is door een oxidatieproces zwart gemaakt.


De Omega Speedmaster Professional Apollo-Soyuz wordt in een oplage van 1975 stuks gemaakt. De stalen kast heeft een diameter van 42 millimeter, waarin zich het Omega kaliber 1861 bevindt. De kastbodem is voorzien van een speciale inscriptie die de twee ruimteschepen boven Metz (Frankrijk) voorstelt; de plek waarboven de handdruk plaatsvond.


Voor meer informatie over Omega, zie www.omegawatches.com.