De veiling gisteren bij Antiquorum van diverse spullen die aan Mahatma Gandhi hebben toebehoord, heeft inclusief veilingkosten $ 2.096.000,- opgebracht. Of de items, die een geschatte opbrengst van tussen de $ 200.00,- en $ 300.000,- hadden meegekregen, ook naar de hoogstbiedende gaan is echter nog niet duidelijk.

India had tegen de verkoop van de spullen, waaronder Gandhi?s karakteristieke bril met de ronde glazen, een paar sandalen, een zakhorloge van Zenith, een bord en de kom waaruit hij zijn laatste maaltijd had gegeten, bezwaar gemaakt. De voorwerpen zouden naar India moeten gaan in plaats van naar de hoogstbiedende. De eigenaar van de spullen, de Californische kunstverzamelaar en vredesactivist James Otis, liet daarop aan journalisten weten dat hij ze toch niet wilde verkopen maar aan India wilde doneren, als India in ruil daarvoor de uitgaven van de gezondheidszorg voor de armen zou vergroten en Gandhi’s spullen zou gebruiken voor een internationale tentoonstelling. Otis en de Indiase regering kwamen er echter niet uit, waarna de veiling doorging.


Mahatma GandhiDe mogelijk nieuwe eigenaar van de spullen, de Indiase miljardair Vijay Mallya, zegt via een woordvoerder dat de aankoop betekent dat Gandhi’s items toch terugkeren naar India. “Hij was eigenlijk aan het bieden voor het land”. Maar Mallya’s patriottistische gebaar zorgt voor een complexe juridische kwestie. Het is onduidelijk wanneer en of de spullen daadwerkelijk naar de miljardair gaan. Volgens de advocaat van de Amerikaanse eigenaar had het veilinghuis helemaal geen recht om de spullen te verkopen. Tegelijkertijd legde het Amerikaanse ministerie van justitie namens een Indiase rechter beslag op de spullen. Veilingmeester Julien Schaerer van Antiquorum kondigde aan dat de voorwerpen twee weken zullen worden vastgehouden ?om aanspraken van derden op te helderen?.


De familie van de leider van India’s geweldloze onafhankelijkheidsstrijd was sowieso tegen de veiling, die zij als een belediging beschouwt. Ze vindt daarbij, net als de regering van India, dat de spullen in India thuishoren, zodat het publiek ze kan bekijken. Het ziet er naar uit dat, hoe het ook uitpakt, deze laatste wens in vervulling zal gaan aangezien alle partijen uiteindelijk hetzelfde willen. Mocht de veiling rechtsgeldig blijken is de grote winnaar het veilinghuis, dat als commissie voor de verkoop ruim $ 200.000,- krijgt.


Patek Philippe horloge van ?Godfather? Joe BananasOp dezelfde veiling (zie aankondiging op Horloge.info eerder deze maand) kwamen nog enkele opvallende lots onder de hamer, die door de hele consternatie rondom de spullen van Ganghi enigszins zijn ondergesneeuwd. Het horloge dat van President John F. Kennedy ? en later Aristoteles Onassis ? is geweest, een 14 karaat gouden Natrix, bracht slechts $ 120,000,- op waar het veilinghuis een schatting van $ 150.000,- tot $ 250.000,- had meegegeven. Het Patek Philippe horloge van ?Godfather? Joe Bananas bracht wel flik meer op dat verwacht, namelijk $ 36.000,-. De verwachte opbrengst was $ 5.000,- tot $ 8.000,-. Ook een uniek stuk gemaakt door Patek Philippe voor Henry Graves bracht meer op: $ 630.000,- tegen de verwachtte $ 250.000,- tot $ 350.000,-. Een Patek Philippe Sky Moon Tourbillon Ref. 5002P uit 2005 met een geschatte opbrengst van tussen de 1 en 1,3 miljoen dollar vond geen nieuwe koper.


Zie voor alle resultaten www.antiquorum.com. De volgende veiling van Antiquorum is op 28 en 29 maart a.s. in Genève.