Tijd wordt normaal gesproken cirkelvormig weergegeven: één wijzerplaat met twee (of drie) wijzers die de tijd aanduiden op een cirkelvormige tijdschaal eromheen. Vreemd genoeg is onze beleving van tijd echter lineair: een tijdlijn met daarop verleden, heden en toekomst.

Bij URWERK vroeg men zich daarom af waarom we dan geen horloges hebben met een lineaire tijdaanduiding? En het antwoord bleek eenvoudig: mechanismen die constant ronddraaien zijn veel makkelijker te maken dan die een rechte lijn volgen en dan weer teruggaan naar nul om opnieuw te beginnen. Sterker nog, het laatste mechanisme is zo moeilijk te maken dat het tot nu toe nog nooit iemand was gelukt een productie horloge te maken met echte retrograde en lineaire tijdaanduiding. Dat inspireerde URWERK en nu komt dus de URWERK UR-CC1 op de markt.


Op voorkant van de UR-CC1 (want een wijzerplaat kan je het niet noemen) bevinden zich twee horizontale indicatoren die worden weergeven door twee cilinders: één voor de (springende) uren, de ander voor de retrograde (naar 0 terugkerende) minuten. Vergist u zich echter niet in de ogenschijnlijke eenvoud van de weergave; de UR-CC1 is het resultaat van meer dan 3 jaar research, ontwikkeling, productie en testen, waardoor het roteren en meteen terugschieten van de grote uren- en minuten cilinders mogelijk werd gemaakt, zonder dat de accuratesse van de tijdweergave in het gedrang kwam.


werking van het uurwerk


Het werkt als volgt: een verticale drievoudige nok, die een bladsegment bestuurt (dat zichtbaar is door een venster in de zijkant van de kast), zorgt voor de rotatie van de minutencilinder. Van 0 tot 60 minuten draait de minuten cilinder 300° rond. Op het moment dat de cilinder het 60 minuten punt bereikt, schiet de cilinder in 1/10 van een seconde terug naar de originele positie dankzij een extra platte lineaire veer. Deze retrograde beweging van de minuten cilinder brengt de uren cilinder in beweging, die vervolgens één uur verder springt. Als de uren cilinder na 12 uur helemaal rond is geweest springt deze weer verder en komt zo weer op 1.


zijaanzicht van de UR-CC1


Bovenop het horloge bevindt zich nog een nog nooit eerder vertoonde dubbele seconde aanduiding. De seconden draaien zowel digitaal op een schijf langs een venstertje als lineair langs een schaal. De seconde schijf is helemaal geskeletteerd om het gewicht te reduceren en heeft vanuit het midden een naar buien draaiende gele verbinding, die met het draaien van de schijf langs de schaal lijkt te zweven. Deze schijf, die gemaakt is in de laboratoria van Mimotec, weegt slechts 0,09 gram.


De UR-CC1 heeft het pneumatische schokabsorberende ?Rotor Fly Brake? automatische opwindsysteem, dat slijtage aan rotor en het mechanisme minimaliseert en voorkomt dat het uurwerk te lijden heeft onder schokken en plotselinge bewegingen. Ook de werking van de ?Rotor Fly Brake? is zichtbaar door een venster aan de zijkant van de 43,5 millimeter brede kast.


De URWERK UR-CC1 wordt in een oplage van 25 stuks gemaakt. Kijk voor verkooppunten op www.urwerk.com





het Patek Philippe horloge met lineaire tijdsaanduiding van Louis CottierDe letters ?CC? staan overigens voor Cottier Cobra, een hommage aan Louis Cottier. Hij ontwikkelde en bouwde in 1957 het eerste horloge met een uurwerk met lineaire tijdsaanduiding voor Patek Philippe.

Het prototype is nog te bewonderen in het Patek Philippe museum. Maar of het werkt (of ooit heeft gewerkt) weet niemand, het is het stadium van prototype namelijk nooit gepasseerd.