Urwerk UR-105 CT Kryptonite

Met de lichtgevende groeten uit de 17e eeuw

Urwerk UR-105 CT Kryptonite

De Urwerk UR-105 CT Kryptonite is een onderscheidende horlogecreatie. De uren die worden weergegeven op de draaiende satellieten zijn een unicum. Of toch niet? Niet dus, want al in de 17e eeuw bouwden de gebroeders Campani bijzondere, lichtgevende nachtklokken en die creaties waren de inspiratiebron voor de hyper-lichtgevende nieuweling van Urwerk.

De gebroeders Campani produceerden eeuwen geleden een opmerkelijk klok met waarin de wijzers waren vervangen door digitale uren die achtereenvolgens een schaal van 60 minuten passeerden. De voorbijgaande uren werden in de klok door een kaars verlicht. Klinkt innovatief. Was het ook, maar ook zeer brandgevaarlijk. Veel van de grotendeels houten klokken vlogen dan ook in brand, maar een van de weinige overgebleven exemplaren inspireerde het Urwerk-team.

Intens groen licht

De Urwerk UR-105 CT Kryptonite bij nacht

De Urwerk UR-105 CT Kryptonite bij nacht

 

Licht is de kern van de Urwerk UR-105 CT Kryptonite. De naam ‘Kryptonite’ is afgeleid van het intense groene licht dat op de uur-markeringen is aangebracht. Het contrast tussen de matte, AlTiN-gecoate behuizing en de levendige fosforescentie van de cijfers is gloeiend helder. Naast het hypnotiserende effect is de UR-105 CT Kryptonite in de eerste plaats een prachtig object. De unieke vorm is een opmerkelijke achthoek met diepe lengtegroeven. De Art Deco-invloeden zijn te zien in de geometrische hoekigheid en symmetrie. De minimalistische look van de Urwerk UR-105 CT Kryptonite met zijn strakke lijnen zonder decoratieve franjes doet ook denken aan architectuur. Denk aan het Empire State Building, het Chrysler Building of de Comcast-wolkenkrabbers. Een associatie met een gebouw uit Gotham City is ook niet vreemd.

Minder dan een tiende gram

De Urwerk UR-105 CT Kryptonite in het daglicht

De Urwerk UR-105 CT Kryptonite in het daglicht

De openklappende bovenkant van de Urwerk UR-105 CT Kryptonite onthult het gecompliceerde uurwerk. De zwervende uur-indicatie is gebaseerd op een nieuwe opengewerkte carrousel, die de vier satellieten draagt, elk met drie cijfers voor de uren. De uren bewegen achtereenvolgens langs de indicator voor een analoge en digitale weergave van de tijd. Een gangreserve-indicator en digitale seconden zijn ook aanwezig. Het mechanisme is gemaakt met behulp van een foto-lithografisch proces, waarbij elke markering is opengewerkt om het zo licht mogelijk te maken. Een markering in de Urwerk UR-105 CT Kryptonite weegt minder dan een tiende van een gram. Wat kryptonite weegt zoeken we nog voor u uit. Voor meer informatie: www.urwerk.com