Horlogemaker Daniël van Ree had een droom en Henk Viëtor, pionier in medische technologie, ziet oneindig veel mogelijkheden in DNA. Een gedeelde kantoorruimte bracht deze heren samen, met Van Ree Personal DNA Watch als resultaat: een high-end horloge met daarin een zichtbaar stukje DNA van de eigenaar. Dankzij Daniël?s visie én het DNA, is elk exemplaar daadwerkelijk uniek. Nu de verkoop van het eerste horloge op gang komt, richt de horlogemaker zich op de volgende stap: een chronograaf op basis van een heus Zenith El Primero uurwerk. Van Ree: "Daarin wordt het DNA ook anders verwerkt dan in de huidige Personal DNA watch".

Vakman
Daniël van ReeHorlogemaker Van Ree is de rust zelve. Een vakman met een missie die zijn sporen verdiende in dienst van gerenommeerde horlogemerken. Maar ook een man met een droom: een horloge onder eigen familienaam op de markt brengen. Lange tijd werd nagedacht over wat het product concreet zou moeten inhouden. Van Ree had het horloge wel voor ogen, en ook talloze ideeën voor het mechanisch hart had hij al panklaar, maar er moest een onderscheidende factor zijn, iets vernieuwends. Dat was een hele uitdaging, in een tijd waarin steeds extremere technologieën en ideeën elkaar opvolgen.


Uniek
Enter Henk Viëtor, DNA-expert met een medische achtergrond en onmiskenbare ondernemersgenen. Viëtor en Van Ree ontmoetten elkaar min of meer toevallig en onderzochten al snel de mogelijkheden om hun vakgebieden samen te brengen. Van Ree: “We zijn op zoek gegaan naar werkelijke uniciteit. Het woord ‘uniek’ komt in bijkans elk marketingverhaal voor, maar is zelden gerechtvaardigd” Viëtor: “Je kunt een vermogen uitgeven aan een horloge waarvan er dan nóg 15 of 100 zijn. Misschien kom je in het dagelijks leven niet snel een tweede exemplaar tegen, maar het is toch gek dat iets dat tonnen kost, niet werkelijk uniek is”. Bij de zoektocht naar uniciteit bracht Viëtor al snel de natuur in beeld, en met name de ingewikkelde DNA-codering die voor ieder individu gegarandeerd uniek is. Van Ree:” Een horloge met organisch DNA, was er nog niet”.


DNA
De rosé gouden Van Ree: ? 16.995,-Er kleven misschien ingewikkelde vooroordelen aan DNA, maar dat is snel aan het veranderen. Viëtor: “DNA is in ieder geval gegarandeerd, per individu, uniek. Dat is het allerbelangrijkste. Verder zijn er binnen de DNA-technologie de afgelopen jaren in zeer korte tijd gigantische sprongen voorwaarts gemaakt. Daardoor is het nu mogelijk om snel een DNA-profiel uit speeksel te halen. Dat was een belangrijk punt voor de uitvoerbaarheid van ons idee”.


‘Waar zit het dan?’
Toen bleek dat er nog geen enkel horloge op de markt was dat werkelijk DNA van de eigenaar bevat, onderzochten de heren hoe haute horlogerie en biotechnologie fraai samen te brengen. Hoe komt DNA zichtbaar terug in het horloge, en wat vindt de consument interessant? Viëtor: “Er zijn verschillende manieren om een DNA-profiel zichtbaar aanwezig te laten zijn. Wij gebruiken lettercodes, maar er is ook een weergave die je kunt vergelijken met een staafdiagram. Beide verschillen duidelijk per profiel, en zijn bruikbaar als visuele weergave. Ook hebben we bekeken in hoeverre het interessant is om daadwerkelijk DNA in het horloge te verwerken.” Van Ree vult aan: “Ik besprak het DNA-idee met bekenden. Het eerste wat men vroeg was ‘Waar zit het dan?’, ‘Kan ik het zien?’ en: ‘Hoe ziet DNA er eigenlijk uit?”.


DNA: op het glas, rond het uurwerk en in een bus


Drie bewijzen
De vraag hoe DNA eruit ziet is altijd leuk vindt Viëtor, want het ziet er niet uit. Maar het is wel te verwerken tot een zichtbaar kristal, zoals een suiker- of zoutkristal. En dat kun je weer een plek geven in het horloge. Zo ontstond het idee om naast de code en de staafdiagram ook fysiek DNA in het horloge te plaatsen. “Op een prominente plek”, stelt Van Ree. “Ook hierover heb ik bekenden gevraagd wat zij van verschillende schetsvoorstellen vonden. Over het algemeen ging de voorkeur uit naar een duidelijk zichtbare plek, waaraan je ook meteen ziet: dat is een Van Ree”. Zo creëerde de horlogemaker op de ‘vier uur positie’ van de kast een speciale bus waarin het DNA geplaatst wordt. Deze bus wordt hermetisch gesloten met een transparant mineraal, dat deze belangrijke plek markeert en zicht biedt op het ‘klontje’. Daarnaast komt de staafdiagram als gravure terug op de saffierglazen achterzijde van het horloge. De genetische code tenslotte staat gegraveerd in een ring rondom het uurwerk, met de naam van de eigenaar, te zien via de glazen achterzijde van het horloge.


Procedé
DNA Watch in staal: ? 9.995,-De toevoeging van het DNA is ook van toegevoegde waarde bij de aanschaf, want iedere nieuwe eigenaar moet eerst wat speeksel afstaan. Het laboratorium van Viëtor verzorgt de DNA-verwerking, van de code tot de staafdiagram en het kristal. Daarbij garandeert Van Ree Watches dat het DNA-profiel strikt geheim blijft. Nadat de benodigde DNA-gegevens bekend zijn, worden het saffieren horlogeglas en de ring rondom het uurwerk gegraveerd. Daarna komen DNA en de twee gegraveerde onderdelen terug bij Van Ree’s atelier, waar het horloge wordt voorzien van de drie onderdelen. Pas na controle door Van Ree zelf, zal het horloge in sommige gevallen door Van Ree persoonlijk worden afgeleverd. In de andere gevallen zal het horloge naar het verkooppunt van de aanschaf worden verstuurd, waarna de nieuwe eigenaar wordt uitgenodigd voor het afhalen van zijn nieuwe aanwinst.


Mechanisch
zijkant van de stalen Van ReeWie een Van Ree Personal DNA Watch koopt, bezit een werkelijk uniek horloge. Een Nederlands product, van grote schoonheid en hoogwaardige technische kwaliteit. Het horloge heeft een automatisch uurwerk – een door Van Ree gemodificeerd kaliber – biedt een gangreserve-indicator en retrograde datum. “Je koopt een horloge dat in feite je DNA bewaart voor volgende generaties. Dat is een bijzonder gegeven”, zegt Van Ree. De eerste versie is er in twee kleurstellingen, en er wordt gewerkt aan een gouden variant. Lederen banden naar keuze.


Zenith chronograafuurwerk
Ondertussen werkt Van Ree aan de tweede variatie op het DNA-thema: een automatische chronograaf met datum. Van Ree: “Daarover kan ik nog niet zoveel vertellen, behalve dan dat het horloge gebaseerd zal zijn op een werkelijk wereldberoemd chronograafuurwerk, namelijk het Zenith El Primero uurwerk, dat dit jaar 40 jaar bestaat”. De kast van de chronograaf zal niet veel afwijken van de huidige kast. “Ik heb een duidelijk beeld voor ogen”, zegt Van Ree. “We werken nu aan een wijzerplaat, dat is een erg belangrijk traject, en het laatste wat ik hierover zeg is dat we het DNA weer op een andere manier in het horloge willen verwerken. Volop brainstormen dus. De tijd zal leren wat het eindresultaat wordt”.


www.vanreewatches.com


Tekst voor Horloge.info: Paul Dezentjé