Met de presentatie vorig jaar van de nieuwe Heritage lijn (via het ?Heritage Chrono? model) was de terugkeer van enkele iconische modellen van Tudor te voorspellen. En inderdaad, voor 2011 is de collectie uitgebreid met de Heritage Advisor. De Tudor Advisor stamt origineel uit 1957 en was toen het eerste Tudor horloge met polswekker. Polswekkers waren populair en dienden niet alleen om gewekt te worden, maar ook om aflopende parkeertijd aan te geven of te herinneren aan een afspraak.

De moderne polswekker van Tudor ? de Heritage Advisor ? verschilt uiterlijk weinig, maar technisch behoorlijk van het origineel uit de jaren 1950. Dat is binnen de Heritage lijn ook Tudors bedoeling: modellen terugbrengen die het met moderne aanpassingen verdienen weer gezien te worden. De keuze voor de Advisor is origineel, daar polswekkers tegenwoordig amper nog voorkomen. Wie bekend is met vintage polswekkers, zal zich zeker het licht komische wegstervende geluid ervan herinneren. Één van Tudors moderne ingrepen in de Advisor is geweest dit wegsterven via een zelf ontwikkelde module op het uurwerk te voorkomen. Het geluid van het alarm van de Heritage Advisor is daarom niet alleen bijzonder helder, maar blijft ook constant op volume, tot het abrupt stopt.


het originele model Advisor naast de nieuwe Tudor Heritage Advisor


Het nieuwe horloge heeft, net als ?toen?, twee kronen, maar nieuw is de drukker bij 8 uur. De onderste kroon is voor het verstellen van de normale tijd en de datum, de bovenste voor de opwinding van het alarm en het verstellen van de rode wijzer waarmee de alarmtijd kan worden ingesteld. Op de wijzerplaat is op 3 uur de gangreserve van de wekker te zien en op 9 uur bevindt zich een venster waarachter te zien is of de wekker aan of uit staat ? iets dat kan worden veranderd door de drukker te bedienen. De kast van de Tudor Advisor Heritage is gegroeid. Ondanks dat kleiner weer mode is, was Tudor de originele 34 millimeter toch (nog) te klein. Deze afmeting is wel terug te vinden in de breedte van de wijzerplaat, maar met de staal en titanium kast eromheen meet het horloge 42 millimeter.


zijaanzicht Tudor Heritage Advisor


De Tudor Heritage Advisor kost met een alligator lederen band ? 4.480,- en met een stalen band ? 4.650,- (tarieven België, inclusief 21% BTW). Bij de horloges komt ook nog een stoffen band. De Heritage Advisor is vanaf het einde van de zomer bij officiële verkooppunten van Tudor te krijgen. Zie voor meer informatie over Tudor www.tudorwatch.com.