Het is dit jaar 60 jaar geleden dat de eerste Memovox van Jaeger-LeCoultre op de markt kwam. Dit inmiddels legendarische horlogemodel, dat tot op de dag van vandaag in verschillende uitvoeringen in de collecties van Jaeger-LeCoultre terugkeert, krijgt ter ere van deze verjaardag een eigen tentoonstelling.

?Memovox? (?stem van het geheugen?) is bij uitstek de belichaming van de naoorlogse technische en economische bloeiperiode. Het horloge verscheen in 1950 met alarmfunctie ter ondersteuning van het tijdschema van het dagelijkse leven (van voor de mobiele telefoons): het opstaan, de afspraken, vertrektijden van de trein, de parkeertijd, etc. In 1956 wordt de Memovox-collectie verrijkt met een wereldpremière, het Jaeger-LeCoultre Calibre 815, dat de alarmfunctie combineert met automatisch opwinden. Drie jaar later wordt dit kaliber toegepast in de ?Memovox Deep Sea?, het eerste automatische duikhorloge met alarmfunctie, gevolgd door ?Memovox Polaris? ? een horloge dat de belangrijkste inspiratiebron bij de ontwikkeling van de huidige ?Master Compressor? en ?AMVOX? collecties was. Kaliber 815 wordt, weliswaar in een immer doorontwikkelde uitvoering, nog steeds door Jaeger-LeCoultre geproduceerd en gebruikt.


Van 24 tot en met 28 november 2010 is er in Parijs, in het gebouw van het gerenommeerde Artcurial veilinghuis, een tentoonstelling van 40 zeldzame Memovox horloges uit de periode 1950 tot 1980. De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie van één Franse verzamelaar. In de collectie bevinden zich o.a. een van de eerste Memovoxen uit 1950 met gerolde bandaanzetten, de Memovox Parking (1959), de Deep Sea (1959) en de Polaris (1968). Ook de extreem zeldzame Snow Drop met blauwe wijzerplaat (1971), enkele Memovoxen uit tot 100 stuks gelimiteerde edities en een model uit 1967 met bruin en rode wijzerplaat zullen te bewonderen zijn.Tijdens de expositie kan het publiek eigen Jaeger-LeCoultre horloges meenemen om te laten taxeren. Dit ter voorbereiding op de ?Jaeger-LeCoultre Unique Auction? die de manufactuur eind 2011 wil gaan houden bij Artcurial. Zie voor meer informatie en nieuws over Jaeger-LeCoultre Horloge.info/Jaeger-LeCoultre en www.jaeger-lecoultre.com.