De Swatch Group, grootmacht op het gebied van horloges met merken als Swatch, Omega, Longines, Breguet, Rado, Tissot, Hamilton en Glashütte Original, presenteerde vandaag de halfjaarcijfers. De groep zag de winst in het eerste halfjaar verminderen. De vermindering is het resultaat van de wereldwijde crisis maar er gloort weer hoop door aantrekkende bestellingen.

De omzet van de groep zakte met 15 procent tot 2,48 miljard Zwitserse frank (1,65 miljard euro). Toch noteerde de Swatch Group over het afgelopen jaar een nettowinst van 301 miljoen Zwitserse frank (200 miljoen euro), 28 procent minder dan een jaar geleden toen de groep een recordwinst kende. Het resultaat is beter dan verwacht en Swatch merkt dat de verkoop van horloges zelfs al weer is aangetrokken, waardoor de vooruitzichten goed zijn. ‘Door de bestellingen die we binnen krijgen, zien we signalen van een herstel’, liet de groep weten.


De hele Zwitserse horloge industrie leed het afgelopen jaar fors onder de crisis. De vraag naar horloges heeft het laagste punt in 20 jaar tijd bereikt. De Swatch Group hield steeds relatief goed stand omdat het een divers aanbod heeft en ook minder afhankelijk is van de verkoop in de Verenigde Staten en Japan.


Het aandeel van de Swatch Group kende de voorbije weken al een opleving, omdat ook de beleggers ervan uitgaan dat de vraag naar horloges weer gaat toenemen. De cijfers doen de hoop toenemen dat het ergste achter de rug is en de weg terug weer kan worden ingezet.