Tijdens de SIHH, die 17 januari in Genève van start gaat, presenteert een grote groep top-horlogemerken de nieuwe modellen voor 2011. Veel liefhebbers kijken uit naar het nieuws, dat soms iets eerder komt dan verwacht. Zo werd ons door Montblanc al een eerste blik op enkele nieuwe modellen gegund. Met de belofte dat er tijdens de SIHH nog meer indrukwekkend nieuws zal volgen?!

Vol spanning wachten we af, en presenteren u in de tussentijd een beknopt overzicht van het nieuws dat we nu al van Montblanc kunnen brengen in de vorm van 4 nieuwe modellen: de Montblanc Star World-Time GMT, de Montblanc TimeWalker TwinFly Chronograph , de nieuwe Vintage Pulsographe uit de Montblanc Collection Villeret 1858 en een ode aan de 190ste verjaardag van de chronograaf via de Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Anniversary Edition.


Montblanc Star World-Time GMT
klik aan voor een grote afbeelding van de Montblanc Star World-Time GMTHet nieuwe GMT horloge van Montblanc, met niet alleen een tweede tijdzone, maar ook weergave van alle tijdzones op de aarde ? zodat een langeafstandsgesprek naar geliefden thuis hen niet midden in de nacht zal wekken. Alle functies kunnen worden bediend via de kroon: de lokale tijd en de tijd in een tweede tijdzone (bijvoorbeeld in de thuiszone van de drager) instellen, de stedenschijf bijstellen voor de weergave van de wereldtijd en de datumcorrectie. Op basis van een aan Montblanc toegewezen patent is een geheel nieuw stelmechanisme ontwikkeld. Dit mechanisme kan niet alleen alle wijzers apart bedienen via één as, maar ontkoppelt daarnaast ook het uurwerk van de schijven van de tijdzone- en wereldtijdindicatoren wanneer de tijdzone wordt gecorrigeerd. Het mechanisme is geïntegreerd in een automatisch kaliber MB 4810/405 met een gangreserve van 42 uur.
De nieuwe Montblanc Star World-Time GMT verschijnt in twee varianten: met een zwarte geguillocheerde wijzerplaat, zilverkleurige Arabische cijfers en gerhodineerde wijzers, of een zilverkleurige geguillocheerde wijzerplaat met zwarte cijfers en geblauwde wijzers. De stalen kast heeft een diameter van 42 millimeter met gebold en dubbel ontspiegeld saffierglas, en een saffierglazen zichtbodem.


Montblanc TimeWalker TwinFly Chronograph
klik aan voor een grote foto van de Montblanc TimeWalker TwinFly ChronographDe nieuwe TimeWalker TwinFly Chronograph benadrukt de status van Montblanc Montre in Le Locle als een echte manufactuur, die alle benodigde vaardigheden in huis heeft, variërend van het ontwerp en de ontwikkeling tot de bouw en uiteindelijk ook de laatste assemblagehandelingen van een eigen uurwerk. De TimeWalker TwinFly Chronograph is een bijzondere chronograaf met haast te veel noemenswaardigheden: automatisch manufactuur kaliber MB LL100 uurwerk, kolomwiel chronograaf met verticale koppeling, centrale chronoseconde- én -minutenwijzer met fly-back-functie, tweede 24 uurs tijdzone, dubbele veerton (gangreserve 72 uur) in een 43 millimeter titanium kast met DLC coating en gebold tweezijdig ontspiegeld saffier glas en een saffierglazen zichtbodem? En vervaardigd in een beperkte oplage van 300 exemplaren.


Montblanc Collection Villeret 1858 – Vintage Pulsographe
klik aan voor een grote afbeelding van de Montblanc Collection Villeret 1858 - Vintage PulsographeVoor de Vintage Pulsographe heeft Montblanc de inspiratie gevonden bij de vintage chronografen zoals die door Minerva in de eerste helft van de vorige eeuw werden gemaakt. De manufactuur uit het plaatsje Villeret, die in 1858 is opgericht en sinds 2008 in handen is van Montblanc, heeft zich in haar geschiedenis ontwikkeld tot een internationaal specialist op het gebied van chronografen. De Vintage Pulsographe is niet alleen qua uiterlijk vintage, ook met een afmeting van 39 millimeter en een geëmailleerde wijzerplaat wordt optisch een stap terug in de tijd gezet.
De chronograaf wordt bediend via één knop (monopoussoir), mogelijk gemaakt door de constructie van het kaliber MBM13.21 uurwerk. Het mechanische gevolg van het starten, stoppen en resetten met één vinger voor het uurwerk, is te zien via de saffierglazen zichtbodem in de naar keuze 18 karaat wit- of roodgouden kast.


Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Anniversary Edition
klik aan voor een grote foto van de Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Anniversary EditionAls voorlopig laatste nieuwtje namens Montblanc presenteren we u de Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Anniversary Edition: een ode aan de uitvinder van de chronograaf (tijdschrijver). In 1821 presenteerde Nicolas Rieussec een tijdmeter met draaiende schijven als seconden en minuten aanduiding. Boven deze schijven hingen penpunten (met inkt) die bij het indrukken van een knop contact maakten met de schijven en zo op de schijven een markering achterlieten op het moment waarop de knop was ingedrukt. De eerste toepassing van deze chronograaf was op de renbaan, om de onderlinge prestaties van paarden te kunnen meten.
Het principe van de draaiende schijven in plaats van draaiende wijzers is door Montblanc overgenomen in de sinds 2008 bestaande Nicolas Rieussec Chronograph collectie. De gelimiteerde Anniversary Edition (190 stuks in roodgoud, 90 stuks in witgoud en 25 stuks in platina) is voorzien van het kaliber MB R110 uurwerk, dat bestaat uit 263 aparte onderdelen waaronder een mechanisme voor het verstellen van de urenwijzer en de datum, zonder dat daarbij de minutenwijzer hoeft te worden versteld. Zo kan het horloge aan tijdzones en zomer- en wintertijd worden gelijkgesteld, zonder de exact lopende minutenwijzer te verstoren. Over Nicolas Rieussec en de 42 millimeter brede Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Anniversary Edition is nog zo veel meer te vertellen dat we er in de loop van het jaar nog eens uitgebreid op terugkomen.


Montblanc toont met deze eerste nieuwtjes wederom aan op mechanisch gebied één van de grootste merken te zijn, waarbij zowel het verleden als het heden (en een beetje de toekomst) niet uit het oog wordt verloren. De nog tijdens de SIHH te presenteren horloges zullen dat ongetwijfeld bewijzen?