De nieuwe collectie Portofino horloges van IWC sluit naadloos aan op de traditie waarmee het horlogemerk meer dan 25 jaar geleden begon. De eerste Portofino horloges ? het ?instapmodel? van het horlogemerk uit het Zwitserse Schaffhausen ? kwamen in 1984 op de markt en sloegen in als een bom door de sprankelende combinatie van ingetogen elegantie en precieze mechanica. De Portofino was daarmee een perfect horloge voor de liefhebber en kenner. De nieuwe collectie die vandaag door IWC op de SIHH wordt gepresenteerd is daarop geen uitzondering en zal ook aanhangers van complexere maar zeer functionele horloges aanspreken. Horloge.info beidt u hierbij een overzicht van de vier nieuwe modellen, die door IWC in de loop van dit jaar worden gelanceerd.

Portofino Automatic (ref. 3565)
Portofino Automatic (ref. 3565)De minst opvallende manier een IWC te dragen is via de Portofino Automatic en met de weergave van niets meer dan uren, minuten en seconden, en de datum op 3 uur, heeft het horloge alles in zich voor normaal dagelijks gebruik. Dit model is al jaren een favoriet van iedere liefhebber van tijdloos design en betrouwbare automatische mechanische uurwerken. De nieuwe Portofino Automatic heeft een 40 millimeter brede kast, die door de vormgevers van IWC nog platter en eleganter is doen voorkomen, en nog meer doet denken aan de klassieke IWC horloges uit de jaren 1960 ? zonder vintage over te komen. Het nieuwe model voor 2011 met referentie 3565 is verkrijgbaar met rood gouden kast met verzilverde wijzerplaat en in staal met zilverkleurige of zwarte wijzerplaat.


Portofino Chronograph (ref. 3910)
Portofino Chronograph (ref. 3910)De chronograaf uit de Portofino collectie is een perfect voorbeeld van werkend design. De tellers van de stopwatchfunctie zijn zo knap in het ontwerp betrokken, dat de eenvoud ervan ? die typisch is voor de Portofino collectie ? niet in het gedrang komt. De 2011 uitvoering van de Portofino Chronograph heeft rondere contouren, vloeiende bandaanzetten en afgeronde chronograaf drukkers, waardoor de belijning soepeler oogt dan ooit tevoren. Naast de chronograaffunctie en tijd in uren en minuten, toont het horloge gewone seconden op 9 uur en de dag en datum op 3 uur, via het betrouwbare automatische kaliber 79320 uurwerk. De Portofino Chronograph met referentie 3910 komt in een stalen kast met een diameter van 42 millimeter, met naar keuze een zwarte of verzilverde wijzerplaat.


Portofino Dual Time (ref. 3610)
Portofino Dual Time (ref. 3610)De Dual Time uit IWC?s Portofino collectie is ideaal voor mensen die veel moeten (of kunnen) reizen. Op 12 uur bevindt zich een 24 uurs aanduiding van de thuis-tijd. Deze blijft zoals hij is, terwijl de uren via de centrale tijdsaanduiding eenvoudig kunnen worden aangepast aan de tijd van de bestemming. Bij het uittrekken van de kroon in de eerste positie is de centrale urenwijzer in stapjes van één uur ? zowel voor- als achteruit ? te verstellen en bij het daarbij passeren van middernacht verspringt ook de datum. Het automatische uurwerk ? dat door de saffierglazen zichtbodem te bewonderen is ? is voorzien van twee veertonnen, waardoor het een gangreserve van ruim 72 uur heeft. De Portofino Dual Time met referentie 3610 is verkrijgbaar met een roodgouden kast en zwarte wijzerplaat of in staal met verzilverde of zwarte wijzerplaat.


Portofino Hand-Wound Eight Days (ref. 5101)
Portofino Hand-Wound Eight Days (ref. 5101)De Hand-Wound Eight Days is vanwege de technische verfijning tot het vlaggenschip van de IWC?s Portofino collectie verworden. In het horloge bevindt zich een nieuw, door IWC ontwikkeld uurwerk, uit de kaliber 50000 familie: het kaliber 59210. Dit uurwerk heeft met een diameter van 37,8 millimeter de afmeting van een zakhorloge uurwerk en ook optisch ? met de grote bruggen en brede platines ? heeft het daarvan wat weg. Technisch is het helemaal de 21ste eeuw, met als hoogtepunt het ongelofelijk uithoudingsvermogen: een gangreserve van 192 uur (8 dagen) als het uurwerk volledig is opgewonden. Wanneer het horloge weer opgewonden dient te worden, kan de drager zien aan de gangreserve aanduiding op de wijzerplaat tussen 8 en 9 uur. De wijzerplaat is verder buitengewoon schoon en prachtig uitgebalanceerd, door de datum op 3 uur en de kleine seconden bij 6 uur. De roodgouden uitvoering van de Portofino Hand-Wound Eight Days met referentie 5101 heeft een leisteenkleurige wijzerplaat met roodgouden details. Daarnaast komt er een stalen uitvoering met naar keuze een zwarte of verzilverde wijzerplaat.


Ook op horlogebanden gebied valt er over de nieuwe collectie van IWC nog wat te vertellen. De Portofino Automatic en Portofino Chronograph zijn niet alleen aan een lederen band verkrijgbaar; er kan ook voor een mesh band worden gekozen. De mesh band, gemaakt van gevlochten staal, is sinds een periode van populariteit in de jaren 1960 weer helemaal op de weg terug. Bij de Portofino Dual Time en de Portofino Hand-Wound Eight Days is de horlogeband gemaakt door de beroemde Italiaanse schoenmaker Santoni, die het leer zo heeft bewerkt dat het lijkt alsof het, hoewel met liefde verzorgd, al een tijdje in gebruik is geweest.


De nieuwe Portofino collectie van IWC zal op korte termijn op de markt worden gebracht. Voor meer nieuws en informatie over IWC zie Horloge.info/IWC of www.iwc.com.