Het vandaag tijdens de SIHH door Vacheron Constantin gepresenteerde Historiques Aronde 1954 horloge, valt meteen op door de fraai gevormde rechthoekige kast. Terwijl deze kastvorm in de jaren 1950 gangbaar was, is het anno 2011 een gedurfd ontwerp dat blijk geeft van de creativiteit van Vacheron Constantin. De nieuwkomer in de Historiques collectie heeft een geguillocheerde wijzerplaat als eerbetoon aan de Métiers d?Art ? de artistieke ambachten die onlosmakelijk verbonden zijn met ?haute horlogerie? ? die door het horlogehuis uit Genève worden gecultiveerd.

De Historique collectie is een aantal jaren geleden in het leven geroepen met het idee legendarische horloges uit de rijke geschiedenis van Vacheron Constantin te doen herleven in moderne uitvoeringen. De Historiques Aronde 1954, vormgegeven door een vierkante kast die in de huidige collectie van Vacheron Constantin uniek is, is een mooi voorbeeld hiervan. De roségouden kast meet 31,2 millimeter breed bij 44,5 millimeter hoog, en is met de complexe structuur en afwisselend gepolijste en geborstelde vlakken een duidelijk voorbeeld van de krachtige creatieve uitingen van de bruisende naoorlogse jaren 1950. De naam ?Aronde? stamt van het Franse woord voor een zwaluw en is voor dit horloge gekozen door de gelijkenis van mooie dubbele ronding van de flanken van de kast met de vleugels van een zwaluw, die nog eens wordt geaccentueerd door het gebolde saffierglas. De verzilverde wijzerplaat is voorzien van een met de hand geguillocheerd motief, met daarop opgelegde gouden cijfers, indexen en het Maltezer kruis als logo van het merk.


Vacheron Constantin Historiques Aronde 1954


In dit opvallende model tikt een met de had op te winden kaliber 1400AS uurwerk, dat geheel in huis door Vacheron Constantin is ontwikkeld en vervaardigd. Het uurwerk, dat een gangreserve heeft van 40 uur, is voorzien van het prestigieuze zegel van Genève (een keurmerk dat slechts enkele van de beste horlogemakers uit Genève mogen voeren). Zoals alle modellen uit de Historiques collectie wordt het horloge slechts in gelimiteerde oplage gemaakt ? zie voor meer informatie over het merk de website www.vacheronconstantin.com.