Shinola (spreek uit: Shaainola, van het shine dat voor het schoenepoetsen was bedoeld) is een trendy en eigenzinnig merk uit het Amerikaanse Detroit. Waar ooit de auto-industrie floreerde, heerst nu een super creatief klimaat en dat was reden genoeg voor de oprichters van Shinola om hier onder andere hun nieuwe uurwerkfabriek te starten.

Shinola-11000_158_PH-3
Het predicaat ‘made in the USA’ is iets wat we niet vaak meer tegenkomen op horloges, terwijl de Amerikaanse horloge-industrie voor de Tweede Wereldoorlog nog aardig wat in de melk te brokkelen had. Inmiddels ligt de auto-industrie op zijn kont, en werd Detroit zelfs failliet verklaard. Maar de eigenaar van Shinola (voorheen Fossil), vond het de hoogste tijd om oude tijden te doen herleven met all American producten. En dus kunnen we nu prachtige fietsen, lederwaren, hondenaccessoires en notebooks kopen die allemaal met de hand in Detroit zijn vervaardigd. En horloges dus. Bill Clinton loopt er al mee weg, hij schijnt er al vijf te hebben.

Shinola=11000_155_PHDe nieuwste aanwinsten in de Shinola-collectie van dit jaar zijn de Rambler GMT en de Gomelsky Moon Phase. De Rambler GMT is het eerste reishorloge van het merk. Binnenin werkt een in Detroit gebouwd Argonite 515.24H uurwerk. Dit drijft onder andere de 24-uurs wijzer aan die een tweede tijdszone aanduidt. Op de 44 millimeter stalen kast is een draaiende ring geplaatst die het makkelijk maakt op reis bij de tijd te blijven, ondanks verschillende tijdszones. Het horloge komt met een handgemaakte leren band. Er verschijnen vier verschillende versies.

Prijs: € 750,-

Shinola-11000_279_PHDe Gomelsky dankt zijn naam aan de eerste persoon die de Baselworld-stand van Shinola binnen kwam wandelen. Dit dameshorloge met retro look heeft dit jaar een maanfase als extra feature gekregen. Ook hierin een uurwerk uit Detroit (Argonite 708). De stalen kast meet 36 millimeter en komt met een goud PVD bezel, crème-kleurige wijzerplaat en bruine band, of met een geheel stalen kast, zwarte wijzerplaat en dito band.

Prijs: € 650,-

De horloges zijn voorlopig alleen nog via internet in Nederland verkrijgbaar, maar daar gaat binnenkort verandering in komen.

Kijk voor meer informatie op: www.shinola.com