Seiko presenteerde tijdens Baselworld (de grootste horlogebeurs ter wereld in het Zwitserse Basel, eerder dit jaar) een flinke aanvulling op de Astron GPS Solar collectie: niet minder dan zes nieuwe modellen en een Limited Edition verrijken de lijn, die vorig jaar groots werd gelanceerd. De nieuwe modellen hebben dezelfde functionaliteit, maar doordat de namen van 26 steden zijn verplaatst naar de bezel, is de afleesbaarheid vergroot.

De Seiko Astron GPS Solar is het eerste analoge GPS horloge op zonne-energie ter wereld, dat alle 39 officiële tijdzones op aarde herkent en daardoor altijd exact de juiste locale tijd weergeeft. De aarde kent meer dan 24 tijdzones ? vooral in Azië en Oceanië bestaan tijdzones die per kwartier en half uur verschillen ten opzichten van elkaar. Het nieuwe Astron GPS Solar horloge van Seiko ? vernoemd naar het eerste quartzhorloge, de Seiko Astron uit 1969 ? herkent elke mogelijke tijdzone vanaf elke plek op aarde, omdat het ter verificatie contact zoekt met de satellieten van het wereldwijde GPS netwerk. Zie voor meer informatie over de werking van de Seiko Astron GPS Solar ons artikel van oktober 2012: ?Seiko Astron GPS Solar: eerste GPS horloge op zonne-energie ter wereld?.


Seiko Astron GPS Solar SAST015 - klik aan voor een grote afbeelding


Na Baselworld is de collectie van de Astron uitgebreid met zes nieuwe modellen en een Limited Edition. Met de Limited Edition viert Seiko het 100 jarig bestaan van de horlogeafdeling en eert het Kintaro Hattori ? de oprichter van Seiko ? wiens motto om altijd ?one step ahead of the rest? te zijn, tot op de dag van vandaar het motto van Seiko is. De SAST100, zoals het horloge is genoemd, is gemaakt van gehard titanium met een zwart krasvaste coating en heeft een kroon met een onyx punt. Het saffier glas is voorzien van Seiko?s eigen anti reflectieve coating en aan het horloge komt een band van krokodillen leer en een extra titanium band. Op de achterdeksel staat het eerste logo van Seiko, dat in 1900 door Kintaro Hattori werd geregistreerd, en zijn motto.


Seiko Astron GPS Solar SAST100 - klik aan voor een grote afbeelding


Naast de Limited Edition zijn er zes nieuwe modellen, die qua functionaliteit gelijk zijn gebleven, maar waarbij de 26 namen van steden (die bij de eerste zes modellen onder het glas rond de wijzerplaat stonden) zijn verhuisd zijn naar de bezel, waardoor deze makkelijker af te lezen zijn. Drie modellen zijn gemaakt van staal (de SAST021, 023 en 025), de andere drie van gehard titanium (de SAST015, 017 en 019 – foto bovenaan). De titanium modellen hebben een keramische inlay in de band, waarvan de kleur terugkomt in de bezel.


Seiko Astron GPS Solar SAST021, 023 en 025 - klik aan voor een grote afbeelding


De stalen modellen zijn verkrijgbaar voor ? 2.100,-, de titanium modellen kosten ? 3.000,- en de Limited Edition (gelimiteerd tot 5.000 stuks, verkrijgbaar vanaf september) kost ? 3.500,-. Kijk op Seiko.nl voor meer informatie en verkooppunten en bezoek Horloge.info/Seiko.