Het Japanse horlogemerk Seiko bestaat al ruim 130 jaar en heeft in die tijd menig voorruitrevende horlogetechnische vinding op de markt gebracht. Seiko richt zich anno nu op duurzaamheid en via het vorig jaar gelanceerde Seiko Clean Energy Concept bouwt het mee aan een schonere wereld. Drie nieuwe horloges, met drie verschillende soorten uurwerken, die het komende voorjaar op de Nederlandse markt zullen verschijnen, demonstreren de toewijding van het merk.

Quartz, Kinetic en Solar. 3 horlogetechnologieën die 1 ding met elkaar gemeen hebben: duurzaamheid. Zo introduceerde Seiko in 2007 voor haar quartz uurwerken de eerste kwik-vrije horlogebatterijen en gebruikt ze sinds 2008 in alle quartz horloges. Zo ook in de nieuwe SNAE83P1 quartz alarm chronograaf (? 295,-) die tot 100 meter waterdicht is. Het uiteindelijke doel van Seiko Kinetic SRN033P1Seiko is om de milieubelasting door vervangen horlogebatterijen tot een absoluut minimum terug te beperken.


Seiko?s Kinetic uurwerk is een combinatie van een automatisch mechanisch en een quartz uurwerk. Door beweging van de pols gaat de mechanische rotor van het uurwerk draaien, waardoor elektrische energie gegenereerd wordt. Deze energie wordt vervolgens opgeslagen op een oplaadbare batterij. In de afgelopen jaren wisten Seiko?s top-ingenieurs steeds meer opslagcapaciteit in deze minuscule batterijtjes te creëren en tegelijkertijd slaagden ze erin om nieuwe uurwerken steeds spaarzamer te maken. Hierdoor is de gemiddelde levensduur van een batterij in een Seiko Kinetic horloge inmiddels opgelopen tot meer dan 10 jaar. Kinetic horloges, zoals de nieuwe SRN033P1 met dag en datumaanduiding (? 295,-), hebben daardoor veel minder onderhoud nodig en zijn zo bijzonder duurzaam.


Seiko Solar SSC017P1Seiko?s in 2011 succesvol geïntroduceerde nieuwe Solar horloges kunnen alle vormen van licht in energie omzetten. Het zal niemand verrassen dat Seiko vorig jaar in Nederland (en wereldwijd) méér Solar horloges heeft verkocht dan ooit tevoren. Een trend die zich in 2012 ongetwijfeld zal worden voortgezet met de nieuwe collectie, waaraan dit voorjaar ook een nieuw horloge wordt toegevoegd: de spectaculaire SSC017P1 duikchronograaf (tot 200 meter waterdicht, ? 380,-) met – indien volledig opgeladen ? een gangreserve van 6 maanden!


Zie voor meer informatie over Seiko?s toewijding aan duurzaamheid de website Seiko-CleanEnergy.com. Kijk voor meer nieuws en informatie over Seiko verder op Horloge.info/Seiko en Seiko.nl.