Samsung heeft haar nieuwste gadget onthuld: de Galaxy Gear smartwatch. Het horloge met 1,67 inch super amoled-scherm kan worden gebruikt om functies van een Samsung smartphone mee aan te sturen en er komen speciale apps die het horloge van eigen functies en mogelijkheden voorzien.

Het horloge communiceert via bluetooth met Samsung-telefoons (in eerste instantie alleen de nieuwe Galaxy Note 3 en de Galaxy Note 10.1 en na een update ook de Galaxy S3 en S4 en Note 2). De telefoon geeft op die manier aan de drager van de smartwatch door als er berichten binnenkomen, zoals sms, email, Facebook en Twitter. Via het beeldscherm kunnen de berichten worden gelezen, maar men kan via ?Smart Relay? die berichten ook gelijk verder lezen op de telefoon.


De apps voor het horloge, die via Samsung Apps te downloaden zullen zijn, kunnen in de toekomst ontelbare functies aan de smartwatch toevoegen. Bekend is al dat er fitness apps en dieet apps komen en een app waarmee de wijzerplaat die op de telefoon kan worden gezet (want men kan er ook de tijd mee aflezen!) zelf kan worden vormgegeven. Ook zullen er spelletjes komen, route- en locatie apps etc.


Samsung Galaxy Gear - klik aan voor een grote afbeelding


Het slimme horloge beschikt daarnaast over een 1,9 megapixel camera, die in de band van het horloge verstopt zit, waarmee ook video opnamen in 720p gemaakt kunnen worden. In de gesp van de band zitten de speaker en microfoon, waarmee telefoongesprekken kunnen worden gestart.


Een fout in het ontwerp is dat de Galaxy Gear (net als de meeste andere smartwatches) niet waterdicht is, waardoor bijvoorbeeld intensief sporten (waarbij getranspireerd wordt) of in de regen lopen, er niet mogelijk mee zal zijn.


De Samsung Gear heeft een 315 mAh batterij die meer dan 24 uur mee gaat. De smartwatch wordt gelijk met de Galaxy Note 3 op 25 september in Nederland gelanceerd. Het horloge komt in de kleuren zwart, grijsbruin, oranje, geel en beige met een stalen kast en in wit met een roségouden kast. De Galaxy Gear gaat ? 299,- kosten.


foto’s: Samsung