Zowel Christie?s als Antiquorum kwamen na hun horlogeveiling van de afgelopen dagen met mooie resultaten naar buiten. Bij beide hadden de verkochte stukken vrijwel het dubbele opgehaald van de laagste verwachting. Hèt topstuk uit de veilingen van de twee rivalen was de Patek Philippe Calibre 89 in geel goud (het meest gecompliceerde horloge ooit gemaakt) dat bij Antiquorum ruim 5 miljoen Zwitserse Franken (bijna 3,4 miljoen euro) opbracht.

Beide huizen hebben tijdens hun meest recente veiling verschillende wereldrecords gebroken. Men spreekt al van een wereldrecord als een bepaald type of zelf een bepaalde referentie van een bepaald merk een hoogste-prijs-ooit haalt. Er zijn dus veel wereldrecords. Antiquorum maakt het nog wat mooier, het Patek Philippe zakhorloge Calibre 89 in geel goud heeft een wereldrecord gevestigd als het gaat om de opbrengst voor dit specifiek horloge.


"achterkant" van Calibre 89De Patek Philippe Calibre 89 werd in 1989 uitgegeven ter viering van het 150 jarig bestaan van Patek Philippe en bevat niet minder dan 33 complicaties. Het kwam uit in een serie van slechts 4 stuks; één in geel, wit en rosé goud en één in platina. De Patek Philippe Calibre 89 die op 15 november werd geveild kwam al eerder bij Antiquorum onder de hamer op 9 april 1989. Toen was het horloge nieuw en bracht CHF 4.950.000,- (Zwitserse Franken) op. Nu viel de hamer na een minutenlange biedoorlog bij CHF 5.120.000,-. Een wereldrecord derhalve voor dit horloge. De uitvoering in wit goud werd ook al eens bij Antiquorum geveild op 14 april 2004 voor CHF 6.603.500,-. Ook een wereldrecord.


Topstuk qua opbrengst bij Christie?s was (natuurlijk) ook een Patek Philippe.  Lot 84, een 18 karaat gouden Patek Philippe met eeuwigdurende kalender met maanfase en indirect slepende secondewijzer (ref. 1526) uit 1942 bracht CHF 2.787.000,- (ruim 1,8 miljoen euro) op. Het werd gekocht door een Zwitsers Museum, waarschijnlijk dat van Patek Philippe zelf.


Rolex ref. 6062 ging voor CHF 597.000,- - klik aan voor een grote afbeeldingVaak bestaat de top tien qua opbrengst bij beide veilinghuizen uit louter ?Pateks?. Dit keer echter stonden er bij Antiquorum drie horloges (plaatsen 8 t/m 10) van andere merken in, bij Christie?s één (plaats 6). Hoogst genoteerde ?vreemdelingen? waren in beide gevallen van Rolex; bij Antiquorum bracht een 18 karaat ?Jean-Claude Killy? Rolex ?Oyster Chronographe – Anti-magnetique? uit 1947 CHF 198.000,- op; bij Christie?s ging een extreem zeldzame 18 karaat roségouden  automatische Rolex met maanfase- en drievoudige kalenderaanduiding en sterrenindexering weg voor CHF 597.000,-. Dat was een wereldrecord voor de referentie 6062 van Rolex.


Aardig om te vermelden is verder dat de Jacques Piccard editie van de Rolex Oyster Perpetual Date Deepsea Sea-Dweller (met roestvrijstalen kast met Diamond-Like Carbon coating), waarvan de opbrengst gaat naar het “Jacques Piccard Archive”, CHF 40.000,- opbracht. Bedenkers en initiatiefnemers van het speciale horloge en de veiling zijn de Nederlandse juweliers Philipp Stahl en Jerrel Manbodh. Stahl benadrukt dat Rolex niet officieel is verbonden aan dit initiatief.


Alle in dit artikel genoemde behaalde resultaten zijn de hamerprijs plus opgeld. Zie voor meer uitslagen en informatie: www.antiquorum.com en www.christies.com.