De Oyster Perpetual Datejust bevat alle eigenschappen die Rolex hebben gemaakt tot wat het nog steeds is; een niet van zijn sokkel te slaan horlogemerk. Om u het meest verse neusje van de zalm voor dames voor te schotelen, moeten er toch enkele geschiedkundige weetjes van het hart. Graag leggen we enkele pionierswetenswaardigheden in een notendop op uw bord, die de benaming van de Oyster Perpetual Datejust Lady kraakhelder zullen maken. En het zal u ongetwijfeld smaken.
Ieder kent immers wel het ronkende Rolex, met de grote R, maar wie wat waar wanneer?is menig vreemd. Welnu, 102 jaar geleden ontsproten aan het brein van Duits zakenman Hans Wilsdorf, zorgde het merk van meet af aan voor opmerkelijke vernieuwingen in de horlogerie. In 1926 vond het merk een 100% waterdichte, vuilwerende en schokbestendige horlogekast uit. Deze horlogekast werd de Oyster genoemd omdat hij de vorm en eigenschappen van een gesloten oester had. In 1931 patenteerde Rolex de eerste vrij ronddraaiende rotor voor automatische opwinding, een systeem waarop vrijwel elk huidige automatische uurwerk nog gebaseerd is. Het werd ingebouwd in de Oyster en kreeg de naam Oyster Perpetual. In 1945 volgde de toevoeging van de datum via het datumvenster, waarmee Rolex de tijd ver vooruit was, de Datejust genaamd. Oyster Perpetual Datejust. Al dat moois, speciaal voor dames, is dan dus de Rolex Oyster Perpetual Datejust Lady.
De nieuwe collectie dan. Bijzonder al is de ontmoeting tussen 2 materialen die onverzoenbaar lijken; edelmetaal en staal, bij Rolex Rolesor genoemd. Er zijn drie versies; wit goud, geel goud of Everose goud gecombineerd met staal. Deze combinatie komt terug in de schakels van de band en de kast met de lunet. De nieuwe collectie bestaat uit modellen met verschillende motieven wijzerplaten, elk motief is verkrijgbaar in verschillende kleuren wijzerplaten.
Het rosé gouden model heeft o.a. een chocoladekleurige wijzerplaat met Romeinse cijfers. Het cijfer zes is wat uitvergroot en bezet met niet nader genoemde edelstenen. De afgeronde rosé gouden lunet loopt mooi voort uit het bolstaande saffier kristalglas, en is bezet met 24 briljant geslepen diamanten, in 2 verschillende groottes, wat het stoere horlogemodel een ietwat speels gevoel meegeeft. De lunet en het middelste deel van de band zijn massief goud, de kast en zijkant van de band in 904L staal.
Het geel gouden zusje beschikt qua design over dezelfde trekken, maar heeft een (bijvoorbeeld) zilveren wijzerplaat en haar geelgouden lunet is volledig bezet met 48 briljanten. Ze oogt daarmee iets traditioneler.
Het derde model is een bijzonder aparte maar zeker niet minder geslaagde combinatie van stijlen; ondanks een veel koelere uitstraling door de samensmelting van staal en wit goud en een gekartelde lunet, breekt de wijzerplaat dit door speels verspreide gestileerde bloemontwerpen. Een strakke Arabische zes houdt die speelsheid dan weer in balans.
Bij alle drie de horlogemodellen is de datum leesbaar door een zogenaamde cycloop (lens). Als top of the bill ontbreekt het beroemde kroontje niet dat de plaats van de twaalf en de kroon siert. Rolex heeft feilloos de trends gevolgd met deze nieuwe dameshorloges, zonder zijn eigenheid te verliezen. Net dat beetje extra is ook weer net voldoende om deze horloges een op en top vrouwelijk design mee te geven, met de tijd mee en nooit uit de tijd. Mooi en onverwoestbaar; zo?n rots van een horloge, daar kan een dame oud mee worden.
Tekst ©: Horloge.info door Mylène Koppyn. Foto?s ©: Rolex. Kijk voor meer informatie over Rolex www.rolex.com.