Door de secondewijzer zo prominent te maken, werd de Prince geliefd onder artsen (voor het opnemen van bv de hartslag), en kreeg het horloge daarom al snel de bijnaam ?Doctor?s watch?. De opvallende positie van de secondewijzer was echter ook bedoeld om duidelijk te maken dat de Prince een buitengewoon precies horloge was. De gebruikte uurwerken waren in zes posities en bij verschillende temperaturen gereguleerd en kwamen met vlag en wimpel de chronometer keuringen door. In 1936 werd een Rolex Prince zelfs het meest accurate horloge ooit getest in het Britse observatorium in Kew.
De Rolex Prince is, tot het einde van de productie begin jaren 1950, in verschillende versie op de markt gekomen. De eerste uitvoering had een gebogen kast die goed aan de pols aansloot, en kreeg voor die goede draagbaarheid de naam ?Brancard? mee. De productie van de Prince kende in 1930 een flinke toename toen er een Brancard met geel- en witgoud gestreepte kast op de markt kwam: het aantal verdrievoudigde.
Latere uitvoeringen waren o.a. Classic, een eenvoudige en iets goedkopere uitvoering; de Railway, waarvan de zijkanten van de kast trapsgewijs opliepen; de Aerodynamic, waarvan de secondewijzer wel ?centraal? bij de uren en minuten was geplaatst om onderaan ruimte te maken voor een te personaliseren cartouche; een uitvoering met springende urenaanduiding via een venster bovenaan de wijzerplaat; en er was de Princess, het damesmodel.
De Rolex Prince komt ook voor met een wijzerplaat waarop de urenindexen zijn vervangen door de tekst ?1/4 Century Club? en de naam Rolex door Eaton. Dit op het eerst gezicht misschien geheimzinnige genootschap, bestaat uit werknemers van het Canadese warenhuisconcern Eaton, die na 25 jaar trouwe dienst een Rolex Prince cadeau kregen.
Doordat Rolex de Prince alleen met een chronometer certificaat ?zeer goed? op de markt bracht, is het geproduceerde aantal altijd laag gebleven, waardoor het horloge nu een zeer gezocht verzamelobject is. De Rolex Prince wordt op internet en bij gespecialiseerde vintage handelaren op zich nog wel regelmatig aangeboden, maar de instapprijs van enkele duizenden euro?s (voor een exemplaar in redelijk staat) is voor velen een drempel.
De Rolex Prince heeft overigens onder de naam Cellini weer een plaats gekregen in de moderne collectie van Rolex. Zie voor meer informatie over Rolex www.rolex.com.
© Tekst voor Horloge.info: HK, foto’s: Rolex S.A. en Antiquorum.