De horloges die door Roger Tallon in de jaren 70 van de vorige eeuw zijn ontworpen voor de wereldberoemde LIP Mach 2000 serie, zijn bekend bij vrijwel iedere horlogeliefhebber. Vooral de chronograaf met de ?drie gekleurde bolletjes? is een icoon, maar ook de drie-wijzer horloges in kleurencombinaties als zwart met rood, grijs met oranje en blauw met wit worden door menigeen herkend. De horloges die hij na de Mach 2000 serie ontwierp voor LIP, zijn echter minder bekend geworden. Met een duidelijke reden.

Tallon ontwierp de horloges, die toen alleen bekend waren onder serienummers als 43403 en 43839, in 1975 en ze kwamen in 1976 op de markt. De later (vanwege hun vorm) tot TV en Fridge (koelkast) omgedoopte modellen, kregen echter nooit de kans een succes te worden; in 1976 werd LIP gedwongen surseance van betaling aan te vragen, waarop de eerste bezetting van de fabrieken door het personeel volgde en het bedrijf jarenlang in allerlei situaties terecht kwam die weinig met horlogemaken te maken hadden. De originele LIP TV en LIP Fridge zijn dus niet lang in productie geweest.


het electronische LIP kaliber RE 51 uurwerk - klik aan voor een grote afbeeldingTallon had de TV ontworpen als vrouwenmodel (28 x 28 mm) en de Fridge, door de grote hoogte van de kast (28 x 40 mm), voor mannen. Op de wijzerplaten van de horloges staat een bliksemschicht, een verwijzing naar het gebruikte elektronische LIP kaliber RE 51, een uurwerk dat deels mechanisch was (o.a. met een balans), maar werd aangedreven door een batterij. De kroon van de horloges was aan de bovenkant geplaatst opdat deze bij het dragen niet in de pols zou prikken en de band (uit één stuk) werd via een bodemplaat en 4 schroeven aan de kast bevestigd. Er werden 6 uitvoeringen gemaakt, twee voor vrouwen en vier voor mannen, met matvergulde of -verchroomde kasten en met bruine of witte wijzerplaten.


De originele horloges worden sporadisch te koop aangeboden, maar omdat het moderne LIP de jaren 1970 designs op waarde weet te schatten, zijn de horloges ook nieuw te krijgen, in dit geval met een quartz uurwerk. De huidige verantwoordelijke voor design bij LIP, Prisca Briquet, heeft de serie ook een hedendaagse uitbreiding gegeven in de vorm van de Big TV (35 x 35 mm) en Big Fridge (33 x 50 mm), in principe dezelfde horloges als van Roger Tallon, maar dan een maatje groter.


moderne uitvoeringen van de LIP TV, Big TV, Fridge en Big Fridge


Zie voor meer informatie over nieuwe LIP horloges www.lip-horloges.nl.


© Tekst + foto?s voor Horloge.info: HK