In 2010 ontmoette Roland Oostwegel de Nederlandse astronaut André Kuipers bij het ESA in Noordwijk, tijdens het testen van Oostwegel?s wereldwijd gepatenteerde R.O.1 Shock-System voor horloges. Kuipers vertelde Oostwegel dat hij tijdens zijn eerste ruimtemissie zijn ?gevoel voor tijd? leek te verliezen. Ook andere astronauten klaagden over dit verschijnsel. Oostwegel besloot om dit probleem voor Kuipers op te lossen met de ontwikkeling van een speciaal ruimtehorloge, de R.O.1 SPACE, waar Horloge.info als eerste over mocht berichten op de dag dat Kuipers aan zijn tweede missie begon. Lees alles over het horloge in het artikel ?André Kuipers neemt R.O.1 SPACE mee: eerste Nederlandse horloge in de ruimte?.
De twee R.O.1 SPACE horloges zweven in de ruimte in het ISS, gefotografeerd door André Kuipers, met op de achtergrond de aarde.
Gedurende de missie werden de astronauten een keer uit veiligheidsoverweging in paraatheid gebracht om het ISS te verlaten. ?Ik heb als eerste de beide horloges gepakt toen we met spoed de capsule in moesten!? aldus André Kuipers tijdens een gesprek met hem in Heerlen, terwijl hij op privébezoek was bij Roland Oostwegel. ?Toen we op een gegeven moment de waarschuwing kregen dat er een te groot stuk ruimteafval onze kant op kwam, moesten wij als veiligheidsmaatregel vanuit het ISS plaatsnemen in de transportcapsule om eventueel toch een veilige terugreis naar de aarde te kunnen maken. Aangezien bij onze ?officiële? missiehorloges de digitale display soms haperde ? mogelijk als gevolg van straling ? leek het mij verstandig om toch maar mijn R.O.1 SPACE horloges mee te nemen. Verder zou Roland het me nooit vergeven hebben als ik de twee horloges zou hebben achtergelaten in de ruimte? vertelt een lachende André Kuipers.
De carbonfiber R.O.1 SPACE met titanium lunet en kastbodem zweeft op zijn kop in het ISS, gefotografeerd door André Kuipers, met op de achtergrond de aarde.
Het liep dus gelukkig allemaal goed af. In de winkel hebben Kuipers en Oostwegel de beide ruimtehorloges nog wel uitgebreid getest op nauwkeurigheid, maar zelfs de brute afdaling naar de aarde (met krachten tot 6G) en de daarop volgende onzachte landing in Bajkonour hebben geen invloed gehad op het uurwerk: de gemeten afwijking was te verwaarlozen. Van de twee horloges die mee de ruimte in zijn geweest is nummer 02/02 (de zwart keramische versie met de rood-zwarte band) nog in het bezit van André Kuipers. Het titanium horloge met de blauwe accenten (Nr 01/02) staat nu even bij te komen in de etalage van de winkel van Roland Oostwegel in Heerlen. De bestemming hiervan is nog niet bekend, maar zoals Oostwegel zegt: ?Er gaat zeker iets bijzonders mee gebeuren, hij gaat niet zo maar de verkoop in!?
De carbonfiber R.O.1 SPACE met keramische lunet en kastbodem in het ISS, gefotografeerd door André Kuipers, met op de achtergrond de aarde.
De verkoop van de Limited Edition van de R.O.1 SPACE (53 exemplaren per model, allen met carbonfiber kast) loopt inmiddels zo hard dat Roland besloten heeft om ook een ongenummerde serie van de R.O.1 SPACE te maken met een stalen kast en een speciale band van natuurrubber. De speciale carbonfiber kast zal alleen worden gebruikt in huidige Limited Edition. En Roland heeft al weer plannen voor een volgend horloge. Zoals hij zelf zegt: ?Uiteraard met het gepatenteerde R.O.1 Shock systeem, maar nu een volledig ander type horloge dan de twee robuuste modellen die ik eerder heb ontwikkeld. Maar geef me alsjeblieft nog even een tijdje rust om bij te komen van de R.O.1 SPACE!?
Lees voor meer informatie over het R.O.1 Shock systeem ook ?Nederlandse vinding ? het Shock-System van Roland Oostwegel? en ?TNO test ?R.O.1 Shock-System? van Roland Oostwegel? en bezoek de website van Roland Oostwegel.