De erfenis van Abraham-Louis Perrelet
Perrelet wordt op 9 januari 1729 geboren in Le Locle in Zwitserland in een familie van voornamelijk boeren. Zijn vader Daniel is in de lange wintermaanden ook timmerman en gaat horlogewerktuigen maken, zodat de jonge Perrelet met techniek opgroeit. Hij heeft grote aanleg en maakt allerlei werkstukken. Een horlogemakeropleiding breekt hij na twee weken af onder het motto ?tijdverspilling?. In zijn eigen werkplaats bestudeert en maakt hij uurwerken, waarbij hij vooral het cilinderechappement aanzienlijk verbetert.
Ook het duplexechappement neemt hij onder handen. Hij maakt snel naam en dat trekt leerlingen aan. Er zijn zelfs historici die menen dat Breguet bij hem geweest is of zelfs gewerkt heeft. Vast staat in ieder geval dat de twee elkaar gekend hebben. In 1770 construeert Perrelet een uurwerk met automatische opwinding: een centrale rotor windt bij ronddraaien in beide richtingen de hoofdveer op.
Perrelet blijft zijn hele leven in Le Locle en werkt tot zijn allerlaatste dag. In een museum in La Chaux-de-Fonds is een werkstuk van Perrelet te bewonderen dat hij in 1825, op 96-jarige leeftijd, maakte.
Een kleinzoon van Abraham-Louis, Louis-Frederic Perrelet (1781-1854) leert het vak bij zijn grootvader. In 1802 gaat hij naar Parijs, waar hij bij Breguet gaat werken. Breguet was zo onder de indruk van deze jonge Perrelet dat hij hem al snel aan de ingewikkeldste uurwerken laat werken.
Na twintig jaar Breguet en een kort verblijf in Zwitserland begint Louis-Frederic in Parijs voor zichzelf, samen met zijn zoon Louis, die inmiddels oud genoeg is. Een van zijn mechanische wondertjes is een rattrapante chronograaf, waarop hij in 1827 patent krijgt. Hij wint er een aantal prijzen mee en wordt hofleverancier voor de Franse koningen en gekroonde hoofden uit andere landen. Als dank wordt hij in 1834 benoemd tot Chevalier in het Legion d?Honneur. Na zijn dood wordt het bedrijf voortgezet door Louis, die tot 1870 actief blijft. Hoewel er in de volgende generaties nog steeds horlogemakers zitten, zakt de naam perrelet langzaam weg in de vergetelheid.
Perrelet nu
In 2005 wordt het merk Perrelet verkocht en samengevoegd met de merken Leroy, Joseph Chevalier en Berney-Blondeau tot de H5 groep met als eigenaar Miquel Rodriquez, de baas van de Festina-Lotus groep en gevestigd in Biel/Bienne.
Perrelet heeft hiermee een stevige basis gevonden om wereldwijd uit te kunnen breiden. Het merk is inmiddels verkrijgbaar in 40 landen. De bedrijfsfilosofie van Perrelt is nauwkeurigheid, eerlijkheid en respect voor zijn klanten, gecombineerd met een interessante prijs/kwaliteit verhouding.
Als eerbetoon aan Abraham-Louis Perrelet zijn alle Perrelet-horloges uitgerust met automatische uurwerken.
http://www.perrelet.com/