Het Franse merk Pequignet, dat voornamelijk bekend staat om het unieke ontwerp van zijn horloges, heeft een compleet eigen basiskaliber ontwikkeld. Een ongelooflijk uurwerk dat uitstekende vooruitzichten biedt voor de toekomst.

Pequignet, opgericht in 1973 door Emile Pequignet, heeft sinds de fabriek in 2004 werd overgenomen door Didier Leibundgut een enorme stap gezet in de richting van de haute-horlogerie. Deze sprong is voornamelijk te danken aan de nieuwe eigenaar. Het nieuwe kaliber (codenaam MVT 1111 of EPM01) dat geheel in eigen huis is ontworpen en ontwikkeld, is 13 ¾ lignes (diameter in de kast van 30,6 mm), voor een uurwerk een flinke afmeting en dus goed bruikbaar in de huidige grote horloges. De verschillende elementen zijn zo geplaatst dat er ruimte is voor de integratie van verschillende complicaties in de toekomst. De rotor draait in één richting op en is uit het midden geplaatst zodat het de balans niet bedekt en dus via een eventuele zichtbodem zichtbaar zal zijn.


klik aan voor een vergrotingOm een gegarandeerde gangreserve van 72 uur te bereiken (in werkelijkheid benaderd deze meer de 100 uur) is ervoor gekozen om één grootte veerton te gebruiken die voorbij het midden van het uurwerk reikt. Door deze keuze is de hoogte geminimaliseerd tot 5,88 mm, terwijl er nog steeds de ruimte is om ? geleidelijk aan ? meer complicaties toe te voegen. Met betrouwbaarheid als sleutelwoord heeft Pequignet ook geprobeerd het aantal onderdelen te reduceren.
Ook met het oog op gemakkelijke aanpassingen, onderhoud en after-sales is het echappement direct toegankelijk gemaakt, evenals de eerder genoemde veerton. Alle afzonderlijke delen kunnen worden verwijderd zonder andere raderen aan te raken. De raderen zijn ook compleet in eigen huis ontworpen. Er is praktisch niets van bestaande elementen overgenomen.


Het basisuurwerk, met een frequentie van 21.600 vibraties per uur, heeft een centrale uren- en minutenwijzer, een kleine secondewijzer op 4 uur, een grote datum- en maandaanduiding op 12 uur en gangreserveaanduiding op 8 uur. Met dezelfde dimensies (30,6 mm en 5,88 mm) is dit basis uurwerk uit te breiden met een maanfase, jaaraanduiding, tweede tijdzone en tourbillon. Pequignet is nu bezig met de ontwikkeling van een totaal geïntegreerde chronograaf. Inmiddels zijn er 8 patenten op het uurwerk en de verschillende onderdelen ervan.


De uurwerken van Pequignet zullen vanaf volgend jaar worden uitgebracht in een compleet nieuwe serie horloges van het merk. Pequignet wordt verkocht bij circa 60 juweliers in Nederland en België en op internet bij BoumanOnline.