Wie de laatste jaren de jongeren- en hiphopcultuur een beetje in de gaten houdt, zal bekend zijn met de term 'bling bling'. Rolex heeft plaatsgemaakt voor nieuwe merken ? vetter, groter, waanzinniger. Jacob & Co. bijvoorbeeld, het merk van 'Jacob the Jeweler', de celebrity-juwelier die wereldberoemd werd dankzij het feit dat de allergrootste namen uit de hiphop en NBA zijn waanzinnige horloges en sieraden droegen ? ook in videoclips.

Hiphop
Yakov Arabo, een Amerikaan met Joods-Russische roots is legendarisch, alleen al vanwege de waslijst aan liedjes waarin hij wordt genoemd (tenminste 55). De eerste keer gebeurde dat in 1999, door rapper Jay-Z, en de lijst groeit nog steeds. Het zijn niet de minsten die Yakov en zijn juwelen roemen. Denk aan hiphopgrootheden als Wyclef, Ja Rule, R Kelly, Kanye West, 50 cent, The Game, Ryan Leslie, Pharrell Williams en Beyoncé. Ook werd er al een aflevering van Law & Order gewijd aan de zaak die Cartier tegen Jacob & Co aanspande.


Armoede
Jacob met P DiddyGenoeg rumoer dus, maar wat maakt de man en zijn werk nu zo geliefd? Arabo kwam 25 jaar geleden vanuit Rusland naar New York, als jongen uit een arm gezin van vijf kinderen. Vader ploeterde om rond te komen, wat nauwelijks lukte. Yakov besloot een steentje bij te dragen. Op 16-jarige leeftijd begon hij een opleiding tot goud- en edelsmid, waarbij hij ook al ging werken. Binnen afzienbare tijd verdiende hij 1.500 dollar per week, vooral omdat hij goedverkopende nieuwe ontwerpen maakte voor zijn werkgever. Op 18 jarige leeftijd had Yakov een eigen bedrijf met 10 werknemers. Hij reisde de wereld af op zoek naar de beste diamanten. Hij bezocht de kantoren van diamanthandelaars, maar ook de mijnen ? waar het gevaarlijk is. Vandaag de dag werkt zijn volledige familie in het bedrijf ? van zijn zussen tot zijn zoons.


Faith Evans
Jacob's eerste: JC 1Toen ongeveer 10 jaar geleden zangeres Faith Evans in de winkel verscheen, wist Jacob niet wie hij voor zich had. Evans wilde 5 dollar aanbetalen op een gigantische ring, die de volgende dag door haar vriendje zou worden gekocht? Een absurd voorstel vond Jacob, gezien het verschil tussen de aanbetaling en de exorbitante prijs van het sieraad. Hij lachte erom, maar gelukkig greep zijn zus direct in: “Jacob, de dame wil die ring, wat heb je te verliezen?”. Dat was maar goed ook, want de volgende dag kwam hiphopkoning Biggie Smalls aka Notorious B.I.G. (inmiddels doodgeschoten) de ring betalen. Hij kocht meteen wat aardigheidjes voor zichzelf.


Van Puffy tot Fiddy
50 "Fiddy" Cent met Jacob's juwelenToen was het hek van de dam en veranderde de winkel welhaast dagelijks in het decorum van een videoclip. Smalls kwam terug, de ene keer met LL Cool J, dan weer met Puff Daddy (nu P Diddy) en ook zij brachten weer hun vrienden mee. De legende was geboren. Aan de muur hangt een lijst met daarin 16 gouden platen van platenmaatschappij Roc-A-Fella. Een teken van respect van de grootste East Side Record Company, waar nu Jay-Z de scepter zwaait.


Happiness
Zo kwam Jacob’s werk via polsen, vingers en halzen van de hiphopelite terecht in videoclips, op albumhoezen, websites en ga maar door. En daarmee werden Jacob’s horloges en sieraden ongekend populair bij alle mogelijke celebrities. Wie Jacob Googlet vindt weinig foto’s waar hij alleen te zien is; op de meeste foto’s wordt hij vergezeld door Amerikaanse sterren en heel veel bling. Zelf verklaart hij zijn succes als volgt: ‘I sell happiness in the highest quality. I can make people smile, who already own everything else’.


Sew you
the QuenttinDat daar ook mensen tussenzitten die een geheel eigen kijk hebben op hun sterrenstatus blijkt wel. Want links en rechts spande Jacob noodgedwongen rechtszaken aan tegen beroemdheden. Bijvoorbeeld voor het wel erg lang ‘lenen’ van horloges en sieraden (Wyclef Jean). In 2008 werd hij zelf veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het achterhouden van informatie en witwasserij. Bling King was er niet blij mee, maar zal achter de tralies talloze interessante nieuwe deals sluiten. Zijn horloges en sieraden blijven ongekend populair, ook nu hij sinds januari 2009 zijn tijd uitzit. En zijn status bereikt zo nieuwe hoogten onder de gangsta’s.


Horloges
Hoewel hij 50 cent voorzag van een immens met edelstenen ingelegd crucifix, en The Game van een Jacob & Co Tourbillondiamanten ‘schaal’, betekende een horloge zijn grote doorbraak.    De uitermate kleurige ‘Five Time Zone Watch’ (47 mm), volgens de maker ‘The Watch to Watch’, maakte hem populair als horlogemaker. Een speciale sectie op de website vertelt wie dit horloge hebben aangeschaft (waar een bedrijf als Urwerk dergelijke namen juist niet vrijgeeft): Angela Bassett, Gisele Bundchen, Sean ?P. Diddy? Combs, Enrique Iglesias, Justin Timberlake, David & Victoria Beckham, Sir Elton John, Karl Lagerfeld, Naomi Campbell, Stefano Gabbana, 50 Cent, Sharon & Ozzy Osbourne, Madonna, Jennifer Lopez, Bono, Michael Jordan, Britney Spears, Sharon Stone, Beyonce Knowles, Rudolf Giuliani, Lenny Kravitz, Jessica Simpson, John Mayer en nog veel meer?.


Horlogecollectie
Jacob for PlayboyOok moderne interpretaties van de haute horlogerie zijn Jacob niet ontgaan, zo bewijst hij met de zeer moderne Quenttin, verkrijgbaar in verschillende kleuren, en met opvallende afmetingen: 56 x 47 x 21.5 mm. Met de Epic, Napoleon en Angel Watch beschikt het merk over een volledige collectie; ook GMT, Automatic Chronograph en Tourbillon ontbreken niet. Veel horloges hebben mechanische uurwerken of ETA kwartsuurwerken. Over smaak valt niet te twisten, de celebrities zijn ‘all over the place’, ook in de winkel en op de site, en natuurlijk is er een versie met een uit diamanten opgebouwde Playboy bunny wijzerplaat ? feit is wel dat Jacob The Jeweler een geheel eigen merk heeft gecreëerd en daarmee een fortuin heeft vergaard. Wars van mode en trends, bracht hij grote horloges in doorgaans primaire kleuren, daarmee teruggaand naar de roots van het polshorloge: een sieraad. Prijzen variëren van minimaal 5.000 tot miljoenen dollars, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de hoeveelheid gebruikte edelstenen. Yo!