Officiers horloges nemen een speciale positie in bij Patek Philippe. Vandaar dat het een erezaak was dat Patek Philippe een nieuw Calatrava officiers horloge (ref. 5153) zou presenteren als nieuwste interpretatie van de filosofie van het model dat zo diep geworteld zit in de geschiedenis van het merk.

Bij Patek Philippe zijn officiers horloges een eerbiedwaardige traditie. Niet voor niets, want graaf Antoine Norbert de Patek, de oprichter van de manufactuur, was een officier in het Poolse leger die zijn geboorteland moest verlaten na een mislukte opstand in de jaren 1830 en uiteindelijk asiel vond in Genève. Het ontwerp van de eerste echte officiers horloges werd echter pas geboren in de eerste wereldoorlog toen het gebruikelijk werd om kleine zakhorloges met gescharnierde kastbodem om te bouwen tot polshorloges. Sindsdien heeft Patek Philippe deze kastvorm herhaaldelijk gebruikt met eerbied voor de historische betekenis. Het nieuwste voorbeeld is het ref. 5153 Calatrava officiers horloge in 18 karaat geel goud, dat debuteerde tijdens Baselworld 2009.


klik op de foto voor een vergrotingZoals bij alle officiers horloges, is een van de belangrijkste aspecten van de ref. 5153 het gescharnierde 18 karaats geel gouden deksel dat de kastbodem beschermt. Het is een van de meest uitvoerige horlogetechnische constructies die nu nog worden gebouwd. De voorkant van het horloge toont de klassiek glanzende Calatrava met de gepolijste ronde lunet. Slechts een paar kleine details verraden dat de horlogekast een kast van een officiers horloge is: de rechte bandaanzetten met de geschroefde bandbevestigings-pennen, de tulband-stijl kroon en de kleine kastextensie aan de kant van de kroon. Hierin zit het scharnier verborgen van het deksel dat de geschroefde bodem met saffierglazen venster beschermt. Als het deksel dicht is kan men slechts via de haarfijne verbinding en een klein lipje zien dat het daadwerkelijk een scharnier heeft.


De wijzerplaat van het horloge is zilverkleurig opaline en heeft een met de hand geguillocheerd zonnemotief in het centrum, dat omgeven is door een dunne gouden cartouche waarlangs de naam van de maker te vinden is. Kleine vergulde minutenpareltjes omcirkelen de buitenring van de wijzerplaat waarop ook de opgelegde gouden pijlvormige urenmarkeringen te vinden zijn. De grote opening voor de datum op 3 uur heeft een gepolijst gouden frame. De twee dauphine wijzers houden de tijd bij, vergezeld door de slanke secondewijzer die tot de rand van de wijzerplaat reikt en aan de korte kant een breed contragewicht met zich meedraagt.


Patek Philippe manufactuur kaliber 324 S CDe precieze beweging van de wijzers wordt aangestuurd door het automatische Patek Philippe manufactuur kaliber 324 S C. Het is voorzien van een unidirectioneel opwindende centrale rotor van 21 karaat goud die zich bevindt in de kast met een diameter van 38 millimeter. Patek Philippe kenners zullen meteen herkennen dat de ref. 5153 met een diameter van 38 millimeter 2,4 millimeter breder is dan de voorganger, de ref. 5053. Maar zelfs met deze afmeting blijft het duidelijk binnen de grenzen van discrete elegantie en tijdloosheid die tekenend zijn voor de horloges van Patek Philippe.