Oris en pilotenhorloges zijn een vaste combinatie. Het Zwitserse merk produceert al meer dan 75 jaar pilotenhorloges, maar lanceert nu het eerste automatisch mechanische horloge met een mechanische hoogtemeter: de Oris Big Crown ProPilot Altimeter.

De allereerste Big Crown Pointer Date stamt uit 1938 en werd een icoon dankzij z?n extra grote kroon en datumaanduiding via een centrale wijzer. Het werden twee van Oris? meest bekende designkenmerk. Dit jaar lanceerde Oris de Big Crown ProPilot collectie ? horloges voor piloten met een professionele inborst. Oorspronkelijk waren er drie modellen ? een Date, een Day/Date (beide met een vergroot cijfertype) en een Chronograaf. En nu onthult de Zwitserse horlogeproducent haar meest gecompliceerde pilotenhorloge tot nu toe ? de Oris Big Crown ProPilot Altimeter.

De gepatenteerde wijzer van de hoogtemeter is vervaardigd uit gelamineerde koolstofvezels, waardoor de wijzer zeven maal zo licht is, maar 10 maal zo stijf als de gemiddelde horlogewijzer. Oris patenteerde ook een nieuwe hoogtemeterbediening en ventilerende kroon, die dankzij een membraan van PTFE dat een dampbarrière creëert, voorkomt dat vocht in het horloge kan binnendringen. De genoemde aspecten worden beschermd door een Oris patent op de multifunctionele bediening c.q. ventilerende kroon en het coaxiale ontwerp van het horloge- en het hoogtemetermechanisme, inclusief een geskeletteerde mechanismehouder en de koolstofvezel wijzer.

Oris Big Crown ProPilot Altimeter

De Oris Big Crown ProPilot Altimeter heeft twee kronen. De kroon op 2 uur is een conventionele kroon om tijd en datum in te stellen en om het horloge zo nodig op te winden (het automatische uurwerk heeft echter een ruime gangreserve van 38 uur). Een tweede geschroefde kroon op 4 uur bedient de hoogtemeter. Omlaag gedraaid in de ?0-stand? is de hoogtemeter niet actief. Het horloge is waterdicht tot 10 bar. De hoogtemeter wordt geactiveerd door de kroon omhoog te draaien naar ?stand 1?, herkenbaar aan een rode ring. Wanneer de kroon wordt uitgetrokken naar ?stand 2? kan de hoogtemeter gekalibreerd worden.

de kronen van de Oris Big Crown ProPilot Altimeter

Eenmaal ingesteld geeft het horloge de huidige hoogte aan met behulp van de gele indicator, plus de bijbehorende luchtdruk met de rode indicator. De hoogteschaal bevindt zich langs de buitenste wijzerplaatring en meet hoogtes tot 15.000 voet of 4500 meter (er zijn twee modellen geproduceerd, één met een schaalverdeling in voet en één in meters).

Klik aan voor grotere afbeelding van de Oris Big Crown ProPilot Altimeter

De robuuste 47 mm brede meerdelige stalen kast, herbergt een Oris automatisch uurwerk (Cal. 733, gebaseerd op een SW200 met datum) en een mechanische barometrische hoogtemeter en barometer, gemaakt in Zwitserland. De verkoopprijs van de Oris Big Crown ProPilot Altimeter is ? 2.900,- met textielen band en ? 3.150,- met metalen band.

Kijk op Oris.ch voor meer informatie en verkooppunten en bezoek Horloge.info/Oris voor meer nieuws.