Het Zwitserse horlogemerk Oris heeft een bijzonder en fraai nieuw duikhorloge geproduceerd: de Oris Aquis Depth Gauge. Het past perfect in de collectie met specialistische duikhorloges waarvoor het merk al bekend staat, maar door de unieke en innovatieve nieuw manier om duik-diepte te kunnen meten, is het een extra opvallend nieuwtje.

Oris heeft op de Oris Aquis Depth Gauge een nieuwe uitvinding toegepast: in de rand van het 50% dikkere saffier glas is een ruimte uitgefreesd, die wordt afgesloten door een speciale pakking tussen de kast en het glas. Het kanaal wat hierdoor ontstaat, heeft op ?12 uur? een opening waardoor water kan binnendringen als de dragen ermee onder water duikt. Door de toenemende druk kan het water steeds verder in het kanaal binnendringen en zorgt voor een donkere verkleuring , waardoor de duiker op een schaal kan aflezen op welke diepte hij zich bevindt (zie foto hieronder).Deze accurate manier van dieptemeten is gebaseerd op de wet van Boyle Mariotte: het volume van een gas neemt proportioneel af met de toename van druk. Het grote voordeel van de toepassing van Oris is, dat er in of aan het horloge geen extra technische ingreep hoeft te worden toegepast om dieptemeting mogelijk te maken, waardoor de waterdichtheid en esthetiek van het horloge niet wordt aangetast. De Oris Aquis Depth Gauge heeft dan ook dezelfde stalen kast als andere modellen uit de Aquis collectie en is ?gewoon? waterdicht tot een druk van 50BAR (500 meter).


Oris Aquis Depth Gauge - klik aan voor een grote afbeelding


De Oris Aquis Depth Gauge heeft een diameter van 46 millimeter, een eenzijdig draaibare duikring met een inlay van zwart keramiek en een automatisch Oris 733 uurwerk met datumaanduiding. Het horloge komt in een waterdichte koffer met een stalen en een rubberen band en is bij officiële Oris verkooppunten te koop voor ? 2.600,-. Kijk op Oris.ch en Horloge.info/Oris voor meer nieuws en informatie over het horlogemerk.