Horlogeland maakt zich op voor een transformatie, nu enkele techreuzen serieuze interesse tonen voor de menselijke pols. De stomachtige groei van het aantal verkochte smartwatches en het nieuws dat ook Samsung, LG, Google, Microsoft en Apple bezig zijn de horlogemarkt te betreden, betekent dat de gevestigde (voornamelijk mode-) horlogemerken aan de slag moeten.

Volgens onderzoek van bureau Canalys zullen er volgend jaar rond de vijf miljoen smartwatches (slimme horloges) verkocht worden, tegen een half miljoen dit jaar. Nu is vijf miljoen op het totaal geen wereldschokkend aantal, maar het zijn er bijna net zoveel als Ice Watch ? wereldwijd het meest verkopende horlogemerk ? er het afgelopen jaar verkocht. Daarbij komt dat de op dit moment verkrijgbare smartwatches vooral gadgets zijn en van de serieuze merken alleen Sony en Motorola (eigendom van Google) een goed product met aardige functionaliteiten (als verlengstuk van de smartphone) op de markt hebben. Ook enkele goedlopende Kickstarter projecten als Pebble, dat via crowdfunding 10 miljoen euro wist op te halen voor het eerste horlogemodel, leveren nu pas de eerste horloges uit. Pebble verkocht vooruit ongeveer 275.000 horloges en heeft er daarvan nu 100.000 uitgeleverd.


Sony Smart Watch


Voor september staat de eerste smartwatch van Samsung op de rol, als ook de tweede van Sony. Google is al een heel eind met de ontwikkeling van slimme horloges, gebaseerd op de bestaande MotoACTV van Motorola. En nu Apple volgens de jongste geruchten personeel vrijmaakt om de eigen iWatch in 2014 van de grond te krijgen, kan een flinke rage niet uitblijven.


Pebble


Het eerste horlogemerk dat met een smartwatch is gekomen is overigens Casio, dat via een G-Shock communicatie met de telefoon (alleen Apple?s iPhone) mogelijk maakt. De toekomstige functie van de smartwatch ligt echter verder dan een extra scherm voor de smartphone: het moet een volwaardige functie krijgen in de zelfstandige bediening van allerlei (rand) apparatuur en de aansturing van data in de cloud. Daarnaast zal het ook nog de tijd aangeven.