Only Watch is een bijzondere veiling die elk tweede jaar in Monaco wordt gehouden gedurende de Monaco Yacht Show, met Prince Albert II van Monaco als beschermheer. Dit jaar hebben 34 exclusieve horlogemerken een uniek stuk, een prototype of het eerste stuk uit een gelimiteerde serie beschikbaar gesteld voor de veiling. Alle opbrengsten komen ten goede aan onderzoek naar genezing van Duchenne spierdystrofie.

Bij kinderen die geboren worden met Duchenne spierdystrofie, breken de spieren langzaam maar zeker af en ze worden steeds minder sterk. Kleine kinderen met Duchenne vallen vaak en kunnen niet goed rennen. Als het lopen niet meer gaat worden ze afhankelijk van een rolstoel (meestal rond 10-12 jaar). Wanneer de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden is beademing nodig (meestal rond de 20 jaar). Ook de hartspier wordt steeds zwakker waardoor Duchenne spierdystrofie uiteindelijk een fatale ziekte is. Dankzij beademing en het gebruik van (hart)medicatie is de levensverwachting de afgelopen jaren toegenomen. De helft van de patiënten wordt nu ouder dan 30 jaar.
De ziekte wordt veroorzaakt doordat een eiwit, nodig voor de stevigheid van de spiercellen, niet kan worden gemaakt door een fout op het X-chromosoom. Omdat deze fout op het X-chromosoom zit, zijn het vooral jongetjes die Duchenne spierdystrofie hebben. Wereldwijd 1 op de 3.500 jongetjes. In totaal meer dan een kwart miljoen. (bron: Duchenne Parent Project)


klik op de foto voor een uitvergrotingDankzij de vrijgevigheid en de inzet van de deelnemers en sponsors van Only Watch en in het bijzonder van Luc Pettavino (oprichter van de Mongaske stichting tegen Duchenne spierdystrofie (AMM) en de drijvende kracht achter Only Watch), en Osvaldo Patrizzi van Patrizzi & Co (de organisator van de veiling), is er de afgelopen jaren al grote vooruitgang geboekt in het onderzoek naar Duchenne spierdystrofie en de genen die de ziekte veroorzaken. Alleen in 2008 werden 15 onderzoeksteams gesteund voor in totaal ? 1,7 miljoen.


De horlogemerken die een bijdrage leveren aan de Only Watch 09 veiling zijn: Audemars Piguet, Bell & Ross, Blancpain, Bovet Fleurier, Breguet, Cabestan, Cartier, Chaumet, Chanel, Confrérie Horlogere (by BNB Concept), Corum, De Bethune, Delacour, Franc Vila, Franck Muller, Frédérique Constant, Gerald Charles, Girard-Perregaux, Hermès, Hublot, Jaquet Droz, Les Ateliers de Monaco, Louis Vuitton, MB&F, Montblanc, Omega, Patek Philippe, Piaget, Tag Heuer, Tourneau Timepieces, Ulysse Nardin, Vacheron Constantin, Van Cleef & Arpels, en Zenith.


De veiling zal op 24 september worden gehouden, meer informatie is te vinden via de website van het veilinghuis Patrizzi & Co. Meer informatie over de ziekte Duchenne in het Nederlands en de stichting Duchenne Parent Project is te vinden via www.duchenne.nl. Duchenne Parent Project is een stichting die uw steun kan gebruiken.