De Omega Speedmaster is en blijft natuurlijk voor altijd de Moonwatch, maar het horloge is zoveel meer. Nu krijgt het bekende silhouette een nieuwe look met een chronoscoop-uitvoering.

Deze chronograaf met drievoudige schaal is een telemeter, een tachymeter en een pulsometer in één. Het wordt aangevuld door een conventionele chronograaf urenteller in een subdial op ‘drie uur en een kleine seconde op ‘negen uur’. De multifunctionele colimaçon (slakvormige) track op de wijzerplaat is dan weer typerend voor Omega-chronografen uit de jaren 40.

Verleden

Niet zo gek in een jaar waarin Omega groot inzette op het verleden. Eén van de grootste releases van 2021 was dan ook de Omega Seamaster 300, rechtstreeks geïnspireerd op het model uit de 50’s en 60’s. Toch oogt de Chronoscope anno 2021 vriendelijk voor de huidige tijd. De grootste update is de maat: met 43 millimeter is het horloge dramatisch groter dan wat er in de jaren 40 werd gemaakt. En buiten de klassieke varianten is er ook een moderne panda-variant met sportieve rode accenten.

Tachymeter

De wijzerplaat is nogal veel, overigens zonder ooit té druk aan te doen, maar toch even een overzicht van wat je nu precies op de nieuwe Speedmaster Chronoscope kunt vinden. De tachymeter is een bekende voor de Speedmaster, een ring die wordt gebruikt voor het meten van snelheid gebaseerd op een bekende afstand.

Pulsometer

Als we een stap naar buiten doen, is de volgende de pulsometer. Deze kun je gebruiken voor het meten van een hartslag. De 30-pulsometerschaal meet jouw eigen hartslag of die van iemand anders. Meet de tijd die verstrijkt over 30 hartslagen, de pulsometer schaal geeft jouw hartslag per minuut aan.

Telemeter

De volgende ring is een telemeterschaal, deze kun je gebruiken voor het meten van afstand op basis van geluid. Neem bijvoorbeeld de afstand tot een storm op basis van de tijd tussen het zien van bliksem en het horen van de donderklap. Alledrie zeer functioneel en klassiek vormgegeven met dunne lijnen en een vintage knik hier en daar.

Caliber 9908

Klassiek, maar door zijn 43mm ook zeker een zeer moderne Omega-chronograaf. Dit alles wordt aangedreven door een handmatig opgewonden versie van Omega’s caliber 9900 uurwerk, de caliber 9908, met 60 uur aan gangreserve. Het is zichtbaar door de saffieren achterzijde en gedecoreerd zoals we gewend zijn van Omega.

De Chronoscope is er met drie modellen van staal, met verschillende kleuren wijzerplaat en lunette. Elk verkrijgbaar op een stalen of lederen band. Het vierde model is de gepatenteerde Bronze Gold-legering van het merk. Een goud-legering genoemd naar zijn kleur, maar zeer corrosiebestendig. Elk van de stalen modellen kost €8.600 op een stalen band en €8.300 op een lederen band. De 18-karaats Bronze Gold is er voor €14.000.