Longines vierde in 2012 haar 180ste verjaardag met een aantal fraaie heruitgaven van historische modellen. Meerdere artikelen over verschillende van deze horloges hadden in de top 15 meest gelezen artikelen op Horloge.info kunnen staan, ware het niet dat we per merk alleen de hoogste notering opnemen. Helaas voor Longines, maar toch een mooie indicatie dat het elegante horlogemerk ook na 180 jaar nog zeer populair is. Het artikel waar Longines het hoogst mee scoorde, werd op 1 juni 2012 gepubliceerd, onder de titel ?180 jaar Longines: Column-Wheel Single Push-Piece Chronograph?:

Het Zwitserse horlogehuis Longines viert dit jaar (2012, red.) haar 180ste verjaardag. Hiertoe worden enkele van de meest elegante en technisch interessante horloges uit de rijke geschiedenis opnieuw uitgegeven in een modern jasje, steeds gelimiteerd tot 180 stuks. Een van de meest opvallende modellen is de ode aan Longines langdurige betrokkenheid bij sport en sport-tijdmeting in het bijzonder: de Column-Wheel Single Push-Piece Chronograph.


Longines produceerde al in 1878 de eerst chronograaf in zakhorlogeformaat en in 1913 kwam het op de markt met de eerst pols-chronograaf, voorzien van Longines kaliber 13.33Z uurwerk waarbij de tijdmeting functioneerde via één drukker. Met de Column-Wheel Single Push-Piece Chronograph heeft Longines een zeer nauwkeurige herinterpretatie gemaakt, waarin het speciaal voor Longines ontwikkelde automatische chronografenuurwerk L788 verwerkt zit. De tijdmeting van deze kolomwiel chronograaf werkt net als het origineel uit 1913: het starten, stoppen en resetten van de tijd gaat via de ene drukker in het midden van de kroon.


Longines' origineel uit 1913: een chronograaf met één drukker


In de nieuwe Longines Column-Wheel Single Push-Piece Chronograph is aardig te herkennen dat polshorloges in 1913 nog in ontwikkeling waren en qua design nog veel weg hadden van zakhorloges ? o.a. de beweegbare bandaanzetten zijn daar een leuk voorbeeld van. Het saffier glas, de datumaanduiding en 54 uur gangreserve van het uurwerk zijn echter even duidelijke voorbeelden dat de techniek sindsdien niet heeft stilgestaan.


Longines stalen Column-Wheel Single Push-Piece Chronograph


Het 40 millimeter brede roségouden horloge, dat een winkelverkoopprijs van ? 8.370,- heeft, was tijdens de lancering gedurende horloge- en sieradenbeurs ?BaselWorld? begin maart een grote hit en de tot 180 stuks gelimiteerde uitvoering was meteen uitverkocht. Gelukkig lanceert Longines ook nog een ongelimiteerde stalen uitvoering met een prijs van ? 3.560,-. Kijk voor meer informatie over het horlogemerk uit Saint-Imier op Horloge.info/Longines en bezoek Longines.com voor informatie en verkooppunten.