Nivrel is een horlogemerk dat in 1936 door horlogefabrikant Marvin werd geïntroduceerd als sub brand en als zodanig redelijk succesvol was in de 'realistische prijsklasse'. Dit jaar introduceerde het merk een replica in twee versies van succesvolle chronografen uit de jaren 1950: Nivrel Chronographe replique II. Beide versies gelimiteerd tot 50 stuks.

In 1993 worden de naamsrechten van Nivrel gekocht door het juweliersechtpaar Hofer, dat het lokaal befaamde juweliershuis Kraemer in Saarbrucken bestiert. Vanaf dat moment wordt het merk nieuw leven ingeblazen. De moeder van Gerd Hofer is de dochter van juwelier Kraemer, een legende in Saarbrücken, opgericht in 1891. Gerd Hofer doet veel ervaring op in het bedrijf van zijn ouders, maar ook als vertegenwooridger van Marvin en Nivrel. De Hofers integreren de productie van Nivrel in het bedrijf Kraemer. Vanaf 2007 nemen dochter Anja Hofer en haar partner Guido Grohmann de bedrijfsvoering over, om het credo van grootvader ten uitvoer te brengen.


Chronographe replique II
het door Nivrel gebruikte Landeron kaliber 248De Chronographe Replique II is er in twee uitvoeringen, die allebei een eerbetoon zijn aan twee verschillende Nivrel chronografen uit de jaren ’50. De originelen waren uitgevoerd met een mechanische chronograaf die met de hand moest worden opgewonden (Landeron 48). De replica’s die Nivrel nu in een gelimiteerde oplage van 50 stuks per uitvoering uitbrengt, zijn beide voorzien van uurwerk Landeron 248. Dit uurwerk is het nageslacht van de productfamilie die tussen 1933 en 1970 gebouwd werd. In ere hersteld door Nivrel anno 2009 en uitgevoerd met hedendaags materialen en details, zoals de blauwe schroeven en doublé bruggen. Het uurwerk kan worden bekenen door een saffierglazen zichtbodem van de 42 millimeter brede horloges.


Opmerkelijke collectie
Chronographe Replique II met zwarte wijzerplaatDe collectie van het inmiddels Duitse merk Nivrel (‘Duits met een Zwitsers hart’) is verrassend divers. De collectie is verdeeld in ‘Special editions’, ‘Horaire’, ‘Héritage’, ‘Plongeur’, ‘Design’ en ‘Pièce Unique’. De eerste categorie bevat de gelimiteerde reiissue. De tweede categorie bevat luxe klassieke horloges met complicaties, zoals minute repeaters en maanfase of een opengewerkte wijzerplaat. ‘Héritage’ is gebaseerd op succesnummers uit het verleden. De vierde categorie, ‘Plongeur’ bevat duikhorloges. Plongeur Shark Sea heeft een gangreserve van 120 uur (handopwinder) en een tourbillon aan boord. De collectie ‘Design’ bestaat uit gestileerde modellen, die doen denken aan de jaren ’60, ’70’ en ’80 van de vorige eeuw. Tot slot ‘Pièce Unique’, de collectie die uit een aantal unieke decoratieve concepten bestaat, waaronder (opengewerkte) wijzerplaten met Chinese draken, schilderingen en horloges met een (bewegend) erotisch tafereel.


Al met al werpt de geslaagde replica van de jaren ’50 chronograaf nieuw licht op dit aardige horlogemerk en wat ook gezegd mag worden is dat een oplage van 50 stuks daadwerkelijk gelimiteerd genoemd mag worden! Prijs ligt rond de ? 3.500,-.


www.nivrel.com