Seiko lanceert op Baselworld ? de grootste horlogebeurs ter wereld, van 27 maart tot en met 3 april in het Zwitserse Bazel ? een nieuwe collectie Astron horloges, waarvan het ontwerp is geïnspireerd op de atmosfeer boven de aarde. De nieuwe modellen hebben opvallend gebold saffierglas, dat doet denken aan de ronding van de aarde en de atmosfeer daaromheen.

Met de lancering van de Astron GPS Solar in 2012, kwam Seiko met het eerste horloge ooit, dat zich met één druk op een knop automatisch gelijkstelde met maar liefst 39 verschillende tijdzones. De aarde kent immers meer dan 24 tijdzones ? vooral in Azië en Oceanië bestaan tijdzones die per kwartier en half uur verschillen ten opzichten van elkaar. Het horloge is vernoemd naar het eerste quartzhorloge ? de Seiko Astron uit 1969 ? en herkent elke mogelijke tijdzone vanaf elke plek op aarde, omdat het ter verificatie contact zoekt met minimaal 4 satellieten van het wereldwijde GPS netwerk. Hierdoor is één druk op de knop voldoende om in enkele seconden de lokale tijd met de nauwkeurigheid van de atoomklok op te halen.


Seiko Astron GPS Solar SAS033J1 - klik aan voor een grotere afbeelding


De ingebouwde micro-GPS ontvanger van de Astron verbruikt zó weinig energie, dat deze én alle andere functies optimaal functioneren op de lichtenergie die wordt gegenereerd door de Solar wijzerplaat. Voor de nieuwe collectie heeft Seiko het centrum van de wijzerplaat voorzien van een afbeelding van de aarde, gezien vanaf de Noordpool, met daaromheen een ring waarop in lijn de verschillende codes van steden in de bijbehorende tijdzones te vinden zijn. Over de ring en de wijzerplaat heeft Seiko een koepelvormig glas geplaatst, gemaakt van krasvast saffierglas. Dit materiaal, dat alleen diamant als harder materiaal voor zich hoeft te dulden, is na ruim 10 uur polijsten in deze vorm gekregen, en geeft zo een bijzondere blik op de wijzerplaat: zowel van boven als van opzij creëert het de illusie dat het horloge ? net als de aarde ? door de ruimte lijkt te bewegen.


Seiko Astron GPS Solar SAS033J1


De nieuwe Seiko GPS Solar komt in de Benelux in drie nieuwe uitvoeringen op de markt, met een stalen (SAS031J1, wvp ? 2.300,-), roségoudkleurige (SAS032J1, ? 2.400,-) en zwarte kast (SAS033J1, ? 2.350,-). Kijk op Seiko.nl voor meer informatie en verkooppunten en lees meer nieuws op Horloge.info/Seiko.