Het is een fantastisch verhaal: in een vuilnisbak langs de snelweg in Duitsland worden vorig jaar enkele dozen met uurwerken gevonden. De uurwerken blijken afkomstig van Lacher & Co (LACO), in Pforzheim in november 1944 gemaakt, drie maanden voor een groot geallieerd bombardement 83% van de Zuid-Duitse stad in de as legde. Deze uurwerken vormen nu de basis voor een zeer gelimiteerde editie militaire horloges.

Het waargebeurde verhaal is de basis voor een nieuw project van TNT (Torsten Nagengast Timeline), dat bekend staat om bijzondere horlogeprojecten met zeldzame uurwerken. De H1 (Hunter 1) is in samenspraak met verzamelaars van militaire horloges ontworpen en zal in drie wijzerplaat varianten worden gemaakt, elk in een kleur die is toegewezen aan een krijgsmachtonderdeel en een land. Van de horloges worden in totaal 199 stuks gemaakt.


De 70 jaar oude uurwerken (kaliber Laco 523/Durowe 412), die waarschijnlijk voor de Luftwaffe waren bedoeld, zijn geheel gereviseerd en worden in een 39 millimeter brede stalen kast ingebouwd, met daarop plexiglas. Vervolgens is er keuze uit wijzerplaten in de kleur en stijl van de diverse militaire horloges uit die tijd: een witte wijzerplaat met opdruk KM van de Duitse marine (KM= KriegsMarine), een zwarte wijzerplaat met ?broad arrow? van de Britse luchtmacht, en een bruine wijzerplaat voor zowel de Amerikaans als de Russische landmacht.


TNT H1 - klik aan voor een grotere afbeelding


Elk horloge is op de kastbodem gegraveerd en komt in een fraaie lederen doos. De horloges kunnen vooruit worden besteld ? de levering geschiedt waarschijnlijk van de zomer ? en kosten ? 699,- ex BTW (? 832,- inclusief BTW) per stuk. Kijk op Torsten-Nagengast.de voor meer informatie.