Met de woorden "...en een infame Brabander worden? Dan liever de lucht in!" blies Jan Carel Josephus van Speyk (Jan van Speyk ? 1802 - 1831) zichzelf en vrijwel zijn hele bemanning op 5 februari 1831 de lucht in. Ruim 180 jaar na dato is er rond de beroemde zeevaarder een horlogemerk opgericht, dat de geschiedenis en Neerlands trots wil verenigen in horloges van internationale allure, maar wel met een ontegenzeggelijke Nederlandse identiteit.

Jan van Speyk was tijdens de Belgische opstand (die uiteindelijk zou leiden tot de afscheiding van België van Nederland)  commandant van de Nederlandse kannoneerboot ?No.2?. Om te voorkomen dat de Nederlandse vlag en bemanning in handen zou vallen van opstandige Antwerpse arbeiders, gooide hij zijn sigaar in een kruitvat en kwam daarmee zijn afspraak met de commandanten van de andere kanonneerboten na, door “de voorkeur te geven aan een wissen dood boven een smadelijke behandeling, en nooit te dulden dat de geringste inbreuk gemaakt werd op Neêrlands roem of de eer der vlag”.

Detail schilderij van Jacobus Schoemaker Doyer uit de collectie van het Rijksmuseum

De kloeke daad van het Amsterdamse weeskind is vertaald in een collectie mechanische horloges, die opvallen door de klassieke uitstraling en de gunstige prijs. Beginnend bij eenvoudige driewijzer horloges met datum (? 219,-), loopt de collectie door via horloges met datum en maanfase aanduiding, tot volledige multifunctionele horloges met dag, datum, maand, extra 24 uurs tijd aanduiding en maanfase (? 269,-). De horloges meten allemaal 42 millimeter in diameter, zijn voorzien saffier glas boven de wijzerplaat en hebben een zichtbodem waardoor het automatische Miyota uurwerk, met op de rotor het Van Speyk logo, te zien is.

enkele modellen uit de Van Speyk horloge collectie - klik aan voor een grote afbeelding

Kijk op VanSpeyk-watches.com voor meer informatie over het merk.