De Zwitserse horlogebonzen weten inmiddels waar Heerlen ligt. Meerdere van hen hebben onlangs de reis naar Limburg gemaakt om kennis te nemen van de vinding van Meester goudsmid / horlogemaker Roland Oostwegel. Zijn gepatenteerde Shock-System voor het door hem ontworpen R.O.1 horloge wordt immers al genoemd als een van de belangrijkste nieuwe innovaties op het gebied van horloges.

Tijdens zijn werk als horlogemaker viel het Roland Oostwegel regelmatig op dat het merendeel van de problemen met kapotte mechanische horloges veroorzaakt werden door (te grote) krachten van buitenaf. In zijn eigen atelier nam hij de uitdaging aan voor deze problemen een oplossing te bedenken. En na vier jaar, waarin hij talloze mogelijkheden onderzocht en systemen testte, slaagde Oostwegel erin een (anti) schok systeem te vervaardigen dat het uurwerk bijna volledig beschermde tegen hevig stoten, vallen en andere krachten van buitenaf.


kast R.O.1 met unieke stelschroefDe grote uitdaging was om een ?schokbreker? in een 3D vorm te vervaardigen, om zo alle externe krachten van alle kanten te kunnen absorberen. Tegelijkertijd moest het systeem genoeg stabiliteit hebben om een uurwerk te dragen. Dat betekende dat de uiteindelijk gebruikte gevulkaniseerde rubberen veren met de juiste kracht ? en met behulp van de op de horlogekast aangebrachte stelschroeven ? moesten worden aangespannen. Overigens wordt de afstelling van het Shock-systeem door Oostwegel in zijn atelier zo uitgevoerd dat de klant daar later zelf niets meer aan kan veranderen. ?Optimaal is optimaal en dat moeten we zo houden!? aldus Roland Oostwegel.


valtest bij TNOInmiddels heeft Oostwegel zijn Shock-System laten testen door TNO in Delft. Men heeft daar ?valtesten? uitgevoerd met twee typen R.O.1: een met Shock-System en een zonder. Het uurwerk van de R.O.1 mét het systeem, bleef na een val van 190 centimeter nog functioneren, terwijl het exemplaar zonder het systeem het al begaf na een val van 90 centimeter. Samen met het verleende patent op de vinding, waren de uitkomsten van deze testen aanleiding voor ?grote? horlogemerken om maar eens naar Heerlen te komen voor een zakelijk gesprek. Maar zoals Roland Oostwegel zelf aangeeft: ?Ik heb er bijna vijf jaar over gedaan om het te krijgen zoals het nu is, en wil er daarom eerst nog een aantal jaren van genieten, door het alleen toe te passen in mijn eigen horlogelijn.?


roségouden R.O.1 met zwarte wijzerplaatDe eerste serie van de R.O.1 bestaat uit louter gelimiteerde oplages, waarbij de horloges voorzien zijn van een uniek nummer: 9 stuks in platina, 50 stuks in 18 kaart rosé goud en 250 stuks in staal (waarvan 50 stuks met zwarte PVD coating). Alle horloges zijn voorzien van een gemodificeerd Valjoux 7750 uurwerk ? en beschikken dus over een volledige chronograaf ? dat is afgeregeld binnen de strenge chronometernormen. De afzonderlijke onderdelen van de horloges zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit. Oostwegel: ?Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om een mindere kwaliteit te gebruiken als ik weet dat er een betere is. Dat is soms lastig en misschien zakelijk ook minder slim. Maar ik blijf nou eenmaal een horloge liefhebber.?


R.O.1 met parelmoeren wijzerplaat en diamantenDe R.O.1 is een uitkomst voor fanatieke golfers, tennissers, mountainbikers maar ook voor hardcore horlogeliefhebbers die kwaliteit op waarde weten te schatten. En direct na de lancering van de eerste horloges kwamen er ook de eerste verzoeken horloges te personaliseren door bijvoorbeeld diamantjes in de kast te verwerken, een andere kleur wijzerplaat te maken of een gegraveerde rotor te plaatsen. Inmiddels biedt Oostwegel een scala aan mogelijkheden om de horloges een persoonlijke touch te geven, waardoor het bij aflevering nóg unieker voor de drager wordt dan het oorspronkelijk al was.


Roland Oostwegel in zijn atelierRoland Oostwegel zou Roland Oostwegel niet zijn als hij niet al aan het nadenken was over de opvolger van de R.O.1. ?Ik heb alweer allerlei wilde ideeën, maar heb nog even geduld. Deze serie heeft vier jaar geduurd, dus over zes maanden heb nog geen opvolger in de etalage liggen. Gelukkig zijn er nog enkele exemplaren van de R.O.1 beschikbaar.?


Voor meer informatie over Roland Oostwegel en verkoopinformatie over zijn R.O.1 zie www.RO1.nl.