Weet jij wat een NATO-bandje is? Die vraag kreeg ik de afgelopen tijd een flink aantal keer. Ook op fora is er flink over gepost. Ik weet wel wat het is, maar wist niet precies waar de naam vandaan komt. Dat geldt voor meer mensen. Horloge.info verklaart.

Het is al een paar jaar een trend, de NATO strap. Maar nieuw is het bandje niet. In tegendeel. 007 droeg er bijvoorbeeld al een in de eerste James Bond films. Het horlogebandje waar men aan refereert is al decennialang onderdeel van de officiële militaire uitrusting ? in ieder geval de Britse ? en de hedendaagse exemplaren zijn gebaseerd op het standaardbandje van het Britse ministerie van defensie.


NATO
Het horlogebandje kreeg zijn NATO-naam omdat het een NATO Stock Number heeft waarmee het geïdentificeerd wordt. Er zijn twee NATO-nummers ? landmacht en marine (army/navy): 6645-99-124-2986 en luchtmacht (RAF): 6645-99-screenshot James Bond's Rolex uit Goldfinger527-7059. Het bandje is er formeel in één kleur (grijs) en in één breedte (20 mm), met verchroomd koperen harde delen. Recente exemplaren zijn er ook in 18 mm en met harde onderdelen van roestvrij. NATO staat overigens voor North Atlantic Treaty Organization en het officiële Britse Defensie document waarin de criteria voor deze bandjes beschreven staan is hier in te zien.


Functie
Het NATO-bandje heeft dus een militaire achtergrond en is gemaakt om het horloge zo comfortabel mogelijk, optimaal te bevestigen. De juiste exemplaren zijn gemaakt van speciaal nylon dat niet oprekt als het nat wordt. De bandjes drogen snel en zijn comfortabel, zelfs nat. Er zijn geen glanzende of weerkaatsende onderdelen, en ook geen harde onderdelen die de uitrusting kunnen beschadigen. Verder zij de bandjes natuurlijk goed betaalbaar.


Gedoe
In eerste instantie ziet een NATO-strap er wat complex uit, met het dubbele banddeel in het midden. Het lijkt een heel gedoe om een horloge aan deze hoe een NATO-band aan te zetten, foto's van Gnomon Watchesband te krijgen. Van origine zijn ze gemaakt voor horloges met twee permanente (of vaste) pinnen voor bandbevestiging (in de meeste hedendaagse horloges zijn juist deze pinnen, waarmee de band aan het horloge zit, door middel van een veermechanisme los te maken). De makkelijkste manier om een horloge met permanente pinnen aan een band te krijgen, is door de band via de ene opening omlaag, dan onder het horloge door, en via de andere opening weer omhoog te halen. Dan zit de band onder het horloge, en is het te dragen. Maar dan schuift het horloge los over de band, en dat is zeer ongemakkelijk. Vandaar dat de NATO horlogebanden over een extra flap beschikken.


Fixeren
Om het horloge te fixeren is een extra stukje nylon gebruikt, met een extra metalen ring. Door de lange kant van de band even terug te buigen, deze door de extra ring te halen en dan strak te trekken, wordt het horloge op zijn plaats gehouden. Een ander voordeel van dit systeem is dat horloge én band aan de pols bevestigd blijven, mocht er één van de pinnen breken. Bij een regulier horloge, is het horloge heeen NATO-band van leer aan een Speedmasterlemaal los zodra één van de pinnen het begeeft. Voor een hele instructie hoe een band NATO-band te bevestigen, zie deze website.


Simpele charme
Onder verzamelaars van vinatge horloges is de NATO-band in trek. De militaire historie, het multifunctionele karakter en het Spartaanse uiterlijk maken het bandje aantrekkelijk. Ook het contrast van deze simpele band aan een kostbaar horloge heeft zijn charme. Sommige mensen dragen hun (vintage) Rolex graag aan zo’n NATO bandje, om het een extra authentiek uiterlijk te geven. Of omdat ze veel van de sixties James Bond houden.


Military style
NATO-bandjes zijn inmiddels voor de ?gewone? horlogedrager in een heel scala aan verschillende kleuren en kleurencombinaties in vele breedtes op internet en horlogebeurzen te koop, maar er is veel kwaliteitsverschil. Vooral het gebruikte materiaal (nylon), de gaatjes voor het vastzetten van de gesp en de metalen delen verschillen qua kwaliteit per fabrikant. Wie er een wil voor de looks, kan goed op internet terecht. Let erop dat er ook Tudor Heritage Chrono uit 2010 aan NATObanden zijn in de categorie ‘military style’. Deze zien er wel uit zoals de NATO-bandjes, qua materiaal en kleur en soms zelfs de extra fixeerringen. Toch hebben ze dan de normale bandaanzet, met verwijderbare pinnen (dus niet het dubbele deel met fixering zoals hierboven beschreven).
 
Moderne variante
Er zijn ook al NATO-banden in leer en horlogefabrikanten zien in de toegenomen populariteit van het militaire bandje een markt, want steeds vaker worden horloges ontworpen met een NATO band als blikvanger. Fraai voorbeeld zijn de door Tudor gepresenteerde Heritage Chrono en Fastrider modellen.


NATO-banden worden inmiddels bij veel winkels verkocht, maar de kwaliteit is niet overal even goed. De NATO banden op de websites Horlogebanden.com (Nederland, keuze uit ruim 75 modellen!), RLT Watches (Engeland) en Gnomon Watches (Singapore) zijn goede bronnen voor goede kwaliteit NATO straps.