De nieuwe multifunctionele Seiko Kinetic SKA423P1 en SKA425P1 zijn horloges voor mannen die meer dan alleen de tijd willen weten. De horloges zijn uitgevoerd met een scala aan handige functies via de driedubbele lunet.

De buitenste lunet is nog redelijk standaard en kan gebruikt worden om te zien hoeveel tijd er vanaf een bepaald moment is verstreken. Door de pijl met het lichtgevende puntje op de lunet gelijk te zetten met de minutenwijzer, kan tot een uur worden vastgesteld hoe lang gelden men dit heeft gedaan. Deze functie wordt voornamelijk veel gebruikt door duikers om te bepalen hoe lang men al onder water is.


De tweede, en middelste lunet, is al wat minder standaard en kan gebruikt worden als kompas met een schaal onderverdeeld in stapjes van 5 graden. Door het horloge horizontaal te houden en de urenwijzer precies richting de zon te laten wijzen, vervolgens de S (voor zuid) op de lunet precies tussen de urenwijzer en de 12 in te draaien, weet men waar het zuiden is. En via de schaal op de lunet ook de rest van de windstreken.
Seiko SKA425P1
De meest zeldzame lunet voor een horloge is de binnenste lunet, die, in combinatie met de vaste rekenliniaal onder het glas, gebruik kan worden om de verhouding tussen verschillende soorten gewicht, brandstofhoeveelheden en afstanden te vergelijken en om te rekenen. Bijvoorbeeld de verhouding tussen voet, kilometers en yards is in één oogopslag te zien.
Op de bodem van de stoere stalen kast, die 46 mm breed en 10 bar waterdicht is, staat ook nog een omrekentabel voor temperaturen gegraveerd waardoor het omrekenen van Celsius naar Fahrenheit gemakkelijk gemaakt is.


Opvallend zijn ook de verschillend vormgegeven wijzers in verschillende afmetingen en afwijkende kleuren, die voorzien zijn van LumiBrite om de afleesbaarheid in het donker te vergemakkelijken. De horloges zijn voorzien van het Seiko manufactuur kaliber 5M62, dat aangedreven wordt door de milieuvriendelijke Kinetic-technologie. De energieopwekking voor de uurwerken vindt plaats doormiddel van de beweging van het horloge terwijl het gedragen wordt. Dierdoor kan een gangreserve worden opgebouwd van 6 maanden.


De horloges, met lederen of stalen band, zijn vanaf ? 419,- te koop maar zullen niet in Nederland verkrijgbaar zijn.