Chronoswiss

In 1982 lanceert Gerd-Rüdiger Lang zijn merk Chronoswiss met de introductie van een mechanische chronograaf met maanstanden, die voorzien is van saffierglas op voor- en achterzijde van de horlogekast. Deze eerste chronograaf van het merk staat sindsdien model voor vrijwel alle Chronoswiss polshorloges: herkenbare mechanische uurwerken van topkwaliteit.


Bij Gerd-Rüdiger Lang, geboren in Braunschweig (1943), is naar eigen zeggen ‘een schroefje los’ – de ideale eigenschap voor een gepassioneerd horlogemaker. Deze hartstocht leidt in de loop der jaren bij Lang tot een uitzonderlijke kennis van de technische mogelijkheden van mechanische horloges. In 1980 behaalt hij tijdens de masteropleiding in Würzburg de titel ‘Meester-Uurwerkmaker’, nadat hij zich het ambacht onder andere bij Gross en Heuer heeft eigengemaakt. In 1981 start Lang een eigen werkplaats in München, oorspronkelijk voor de reparatie van mechanische uurwerken. Hier ziet in 1982 de eerste Chronoswiss het levenslicht. In iedere Chronoswiss die sindsdien de werkplaats verlaat, graveert Gerd-Rüdiger Lang zelf zijn eigen initialen.


In zijn eerste collectie toonde Gerd-Rüdiger Lang klassiek ogende mechanische polshorloges en zakhorloges – de basis voor zijn latere ontwerpen. In 1988 neemt hij voor het eerst deel aan de prestigieuze beurs in Bazel, waar hij de nieuwe Chronoswiss Régulateur (kaliber C122) presenteert, het eerste polshorloge met decentrale uurwijzer en gescheiden, centrale minutenwijzer. Later, in 2000 wordt de Régulateur à Tourbillon geïntroduceerd, het eerste polshorloge waarin een régulateur wordt gecombineerd met een tourbillon-mechanisme. Sindsdien heeft Lang voor zijn Chronoswiss uurwerken vele prijzen en nominaties mogen ontvangen, vanwege zijn aandacht voor het design en de uitmuntende technische kwaliteit van de horloges. Gerd-Rüdiger Lang is de enige eigenaar van Chronoswiss. De exclusieve productie bedraagt circa 8000 stuks per jaar en wordt wereldwijd gedistribueerd.


Gerd-Rüdiger Lang is zelf een fervent zeiler en liefhebber van classic cars. Een echt sportieve prestatie levert hij in 1999 achter het stuur van een Jaguar XK 120 door het winnen van de Silvretta Classic Car Rally in het Oostenrijkse Montafon. In 2002 wint hij de Hongaarse Classic in een Jaguar XK 120, C-Type. Voor zijn zo geliefde classic cars heeft hij een serie ‘board-clocks’ ontwikkeld, de CH 7691, bestaande uit een bordtimer en een stopmaster.


Maar ook van topsportprestaties van anderen kan Gerd-Rüdiger Lang intens genieten. In de jaren ’70 treedt hij op als ‘official timekeeper’ bij diverse Formule 1 races, en tijdens de Olympische Spelen in Moskou 1980 is hij de ‘official timekeeper for Swiss Timing’. Ook door zijn zeilervaring kent hij het belang van professionele uurwerken voor sporters. Daarom heeft Lang de Timemaster-collectie ontwikkeld. Een serie sportieve horloges voor piloten en liefhebbers van autorally’s.


Gerd-Rüdiger Lang heeft een boek gepubliceerd over zijn leven en ambacht onder de titel Buch mit dem Tick (in het Engels leverbaar als Signs of the Times: Tick-Talk: A Timely Book).


Chronoswiss werd in 2012 overgenomen door de Zwisterse familie Ebstein. Oliver Ebstein is de nieuwe CEO en oprichter Gerd-Rüdiger Lang blijft aan als adviseur.


http://www.chronoswiss.de/

Gerelateerd nieuws

Hieronder vind je nieuws van Chronoswiss