Van tijd tot tijd passeren opvallende ideeën de revue, ideeën die niet direct iets te maken hebben met haute horlogerie, maar wel met inspiratie. Deze keer presenteert alleskunner Mark Ecko twee horlogeconcepten die het belichten waard zijn: 'Boba Fett' en 'Storm Trooper', gebaseerd op karakters uit de legendarische Star Wars films van George Lucas. Fraaie ontwerpen, die dankzij de samenwerking met Timex het goedkope merchandiserniveau ontstijgen. Voor de liefhebber.

Mark Ecko, een jonge, succesvolle Amerikaanse ondernemer en kledingontwerper, creëerde een collectie Star Wars horloges waarvan de eerste exemplaren eind 2009 moeten uitkomen. Nu denkt u misschien ‘Star Wars bestaat al bijna 40 jaar en er zijn ontelbare merchandisehorloges gemaakt. Wat moeten we hiermee?’. Terecht. Maar Ecko’s werk is de moeite waard, al gaat het maar om de uitvoering van zijn ideeën. Dit is een ander niveau dan de simpele varianten met afbeeldingen op de wijzerplaat van Luke Skywalker of Darth Vader. Ecko’s horloges, die worden gemaakt en gedistribueerd door Timex, gaan veel verder.


Concept
Storm Trooper horlogeDe meerwaarde zit ‘m vooral in de drastisch doorgevoerde thematische aanpak. Ecko verwerkte de elementen van herkenbare Star Wars iconen in zijn ontwerpen, tot en met gelikte geluidseffecten en Timex’ Indiglo wijzerplaatverlichting; alles draagt bij aan het Star Wars concept. Ecko heeft in zijn ontwerpen de horloge-eigenschappen fraai geïntegreerd, zodat bijvoorbeeld de wijzerplaatverlichting ook een Star Wars effect krijgt. De ‘Boba Fett’ heeft analoge wijzers én een digitaal LCD scherm. Hierdoor ontstijgt deze collectie, die vooralsnog uit twee of drie modellen bestaat, het merchandiseniveau.


Fors
Daar komt nog het opmerkelijk materiaalgebruik bij, waarbij metaal en kunststof, maar ook nylon en rubber worden gebruikt om stevige, kwalitatieve horloges te maken, die exact aansluiten bij de uiterlijke kenmerken van hun inspiratiebronnen. Het zijn ook geen kleine horloges: Boba Fett heeft een 44 mm kast met een 22 mm brede band. Daarnaast is er een Storm Trooper van zelfs 48 mm, met een band van 24 mm breed.


Schade
Boba Fett - klik aan voor een grotere afbeeldingStar Wars fans zullen verheugd zijn met deze horloges. Het Boba Fett horloge is duidelijk herkenbaar en lijkt te zijn gemaakt van het harnas van deze premiejager, inclusief oorlogsschade, wat het zeer realistisch maakt omdat juist de imperfectie Star Wars zo realistisch maakt. De hoek waarmee het display is gepositioneerd maakt aflezen eenvoudiger, en geeft het horloge bovendien wat extra science fiction value. Ook over de band is nagedacht: hoe zou een ontwerper voor een Star Wars film een horloge zien? De band is een ‘wrap around’ band, een beetje volgens het principe van de authentieke vliegeniersband (waarmee horloges ook om het dijbeen konden worden bevestigd) en de verlengbare duikersband.


Storm Troopers
Storm Trooper horloge van de zijkantDan is er nog de zwart-witte Storm Trooper. Voor velen zijn de glimmende, smetteloos witte, plastoïde soldaten de ultieme representanten van Star Wars. Dit horloge is in een oogopslag herkenbaar, in tegenstelling tot de Boba Fett (om dat horloge te benoemen moet je echt Star Wars liefhebber zijn). Het Trooper horloge heeft het Imperial Empire logo op de kroon (dit wordt ook wel het ‘dark side’ logo genoemd).


Limited
Het lijkt erop dat het hier om een gelimiteerde oplage gaat, misschien zelfs een genummerde collectie van slechts 1000 stuks wereldwijd. Knap werk van designer Ecko, die met zijn ontwerpen moeiteloos het niveau van merchandiser ontstijgt en het Star Wars gevoel perfect weet te benaderen. Het feit dat Timex de productie verzorgt maakt van de Boba Fett en Storm Trooper ook nog eens serieuze horloges.


May the force be with you. Vanaf eind 2009.


Tekst © voor Horloge.info: Paul Dezentjé