Limited Edition: Eterna KonTiki Bronze duikhorloge. Het resultaat van 70 jaar avontuur

In 1947 voer de Noorse ontdekkingsreiziger en etnograaf Thor Heyerdahl, samen met een team wetenschappers over de Stille Oceaan op een met de hand gebouwde raft, om te bewijzen dat oude beschavingen in staat geweest waren om de zeeën te doorkruisen met niets dan primitieve middelen. Het vaartuig was primitief, maar aan boord waren wel wat instrumenten zoals een radio én het zesde uurwerk dat horlogehuis Eterna had ontwikkeld; de Eterna Kon Tiki.

De horloges vertoonden na afloop van het avontuur geen tekenen van schade door zout water, vocht en temperatuurschommelingen en overleefden (net als de bemanning) het succesvolle experiment. De KonTiki bleef al die jaren een ‘flagship watch’ voor Eterna. Om het het huidige succes van 70 jaar KonTiki te vieren heeft Eterna een limited edition versie gelanceerd met een kast van brons. Dit bronzen duikhorloge heeft een oplage van 300 stuks.KonTiki_Bronze_Manufacture

Hiermee gaat Eterna verder met het heldhaftige verhaal rondom de KonTiki. Het Zwitserse horlogehuis voor luxe horloges werd in 1856 opgericht door Josef Girard en Urs Schil. Tegenwoordig is het in handen van het in Hong Kong gevestigde Citychamp Watch & Jewellery Group Limited, maar de Manufacture horloges worden nog altijd in Zwitserland vervaardigd.

Het gebruik van brons kent een lange nautische history. Eeuwenlang werd het gebruikt in schepen vanwege de uitzonderlijke sterkte en weerstand tegen erosie. Brons kan de agressiviteit van zout water weerstaan, wel gaat het oppervlakkig oxideren en komt zo aan de typerende groen/bruine laag. Door deze eigenschap te gebruiken als materiaal voor een horloge zal elke horloge een ander uiterlijk ontwikkelen, afhankelijk van de stoffen en elementen waaraan het wordt blootgesteld. Met een waterbestendigheid tot 200 meter is de Eterna KonTiki Bronze Manufacture Limited Edition (ref 291.78.49.1422), zoals het horloge voluit heet, klaar voor het volgende avontuur op en in het water. De horloges worden aangedreven door het Eterna 3902A kaliber dat 28.800 maal tikt per uur en een gangreserve genereerd van maar liefst 65 uur. De special editions zijn voorzien van een duurzame, waterbestendige lederen band in een bruine kleur, die, net als de bronzen kast, met de tijd alleen maar meer van zijn schoonheid zal laten zien.KonTiki_Bronze_Manufacture_soldat_uitgelicht

Naast de fraaie geborstelde bronzen kast heeft de Eterna KonTiki meer verfijnde details. Zoals de driehoekige, lichtgevende markers op de kwartieren. Om onder water snel de juiste positie van de 3 centraal geplaatste wijzers af te lezen is de marker op 12 uur voorzien van 5 stippen. De leesbaarheid wordt versterkt omdat de markers zijn geplaatst op een mat-zwarte wijzerplaat. Een unidirectionele draaibare ring omlijst de wijzerplaat met decompressie meter. Deze biedt duikers met een handige back-up omdat deze aangeeft hoe lang ze nog onder water kunnen blijven.

Prijs: € 2.690
Meer informatie: Eterna.com