Horloges voor kinderen zijn doorgaans kleurrijk en vrolijk; klokkijken lijkt van ondergeschikt belang. Daarnaast is het kinderhorloge al heel lang een populair object voor reclame, in de vorm van merchandise. Al in de jaren 1930 maakte Ingersoll zakhorloges met Mickey Mouse op de wijzerplaat. Dat is nog altijd zo, maar vandaag de dag is het kinderhorloge ook echt functioneel geworden met GPS of een plaswekker.

Er komt een tijd waarop de kinderen moeten leren klokkijken. Niet alleen op school, maar omdat ze het concept tijd moeten leren begrijpen. Op tijd komen wordt immers een belangrijk thema in hun leven. Flik Flak is een Zwitsers horlogemerk dat, zoals Swatch, jaarlijks fantastische collecties maakt ? speciaal voor kids. Daarbij wordt wel degelijk rekening gehouden met de doelgroep: de horloges lenen zich uitstekend voor leren klokkijken, de materialen zijn ideaal voor kinderactiviteiten (denk aan wasbaren bandjes) en Flik Flak is zeer creatief in het bedenken van thema’s voor jongens en meisjes van verschillende leeftijden.


Mickey
een vintage Mickey Mouse zakhorloge van IngersollVeel kinderhorloges zijn vandaag de dag onderdeel van een of ander merchandiserprogramma gekoppeld aan Hollywood-producties. Dat is al jaren zo; Walt Disney was één van de eersten die zijn creaties liet terugkomen in horloges. De zakhorloges van Ingersoll waren zeer populair in de jaren 1930, maar ook niet voor iedereen weggelegd. Inmiddels een hot item onder verzamelaars, maar nog altijd te vinden. Het meest bijzonder zijn de exemplaren waarbij Mickey’s armen gekruist lijken. Later had zo’n beetje elke Tv-serie een horloge, zeker in de jaren 1970 was het in de Verenigde Staten een trend. Exemplaren uit die tijd zijn ook weer uitgegroeid tot gewilde verzamelobjecten, zeker als ze compleet zijn, met doos en dergelijke. Vandaag de dag is er in dat opzicht weinig veranderd met horloges van Cars, Dora, Ice Age enzovoort.


Potty Watch
Toch is er ook een aantal bruikbare variaties gekomen op het thema ‘kinderhorloge’. Een opmerkelijk idee is de ‘Potty Watch‘, zoals de naam zegt gericht op tijdig bezoek van het potje. Volgens de makers is het zindelijk worden van een kind nog slechts kinderspel. Zo leert het kind op de piep van de Potty Watch zijn pipi te doen, om het zich zo eigen te maken. Na een tijdje kan het kind dan zonder piepje, en heeft het zichzelf onbewust aangeleerd geregeld naar het toilet te gaan.


het LEGO horloge moet er ongeveer zo uit gaan zienConcept: LEGO
Veiligheid is een erg belangrijk onderwerp voor ouders. Rodrigo Torres bedacht voor LEGO een concept dat de kenmerken van LEGO en veiligheid samenbrengt op een manier die ook het kind aanspreekt. De veiligheidsarmband voor kinderen maakt het mogelijk om een kind dat deze band draagt te traceren via GPS. Het voordeel van LEGO is in dit geval dat een kind het leuk vindt, en het niet ziet als een saai ding. Bovendien ? LEGO blijft LEGO ? is de band naar eigen smaak aan te passen.  Vooralsnog een concept.


Num8 van Lok8u
Op korte termijn wel op de markt is de Num8 van Lok8u: een kinderhorloge met GPS aan boord. Naar eigen zeggen het eerste horloge waarmee ouder continu hun kroost in de gaten kunnen houden, zonder met ze mee te hoeven gaan. The Num8 ziet eruit als een gewoon digitaal horloge, maar is uitgerust met een GPS-chip zoals in een routeplanner. Via een speciale website kan de positie van het kind worden bepaald tot drie meter nauwkeurig. Een druk op de knop zorgt ervoor dat het horloge direct het adres doorgeeft (sms, e-mail) van de locatie waar het zich bevindt, of zich buiten het ingestelde gebied begeeft.


de Num8 van Lok8uHet horloge van Lok8U wordt om de pols vastgezet met een beveiligde sluiting. Indien het kind (of iemand anders) de horlogesluiting opent, geeft het een alarmsignaal naar de mobiele telefoon van de ouder(s) en wordt automatische een waarschuwingsmail gegenereerd. Bovendien kan op plekken waar geen satellietsignaal is de positie van het horloge worden bepaald zoals bij mobiele telefoons, via de drie dichtstbijzijnde zendmasten. Voor het kind is het een horloge, voor de ouders een ideale uitkomst. Het horloge is vooruit te bestellen via www.lok8u.com, of het in Nederland ook werkt is nog de vraag.


Onderstaande filmpje van YouTube geeft een goed beeld van de functionaliteit.