Architect en kunstenaar Max Bill was een leerling van Bauhaus-voorman Walter Gropius en een vriend van de grote Le Corbusier. Bill was bovenal een veelzijdig mens. Hij ontwierp in 1962 een bescheiden horlogecollectie voor Junghans. Dit jaar zou Bill 100 geworden zijn. Ter ere daarvan brengt Junghans de Max Bill collectie opnieuw en gelimiteerd uit. Bill ontwierp de horloges volgens het architectuurprincipe ?vorm volgt functie?. Niets is overbodig of nutteloos; elk aspect van het ontwerp heeft een functie. De sobere wijzerplaten zijn fraaie voorbeelden van constructieve helderheid en exacte verhoudingen.

Max Bill (1908-1994) behoort tot de Bauhaus generatie. Als volgeling van de ideeën en visie van Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe en Le Corbusier hield hij van heldere, minimalistische ontwerpen. Dat is terug te zien in zijn werk als architect en ontwerper, maar Bill was ook begenadigd schilder en beeldhouwer. Zijn werk toont een continue zoektocht naar balans, waarbij Bill het midden probeerde te houden tussen vrije en toegepaste kunst. Strenge, minimalistische vormen en vloeiende, natuurlijke belijningen waren het verlengstuk van Bills universum, waarin hij evenveel waarde hechtte aan filosofisch denken als aan praktische toepassingen.

Bill ontwierp voor Junghans aanvankelijk een klok. In 1962 ontwierp hij echter ook een kleine collectie mechanische polshorloges. Indrukwekkende ontwerpen, niet alleen door het design maar ook de precisie.
Enkele van deze bijzondere modellen zijn nieuw leven ingeblazen door Junghans met een serie gelimiteerde edities. Naast de Chronoscope (400 mm) zijn er een automaat (38 mm) en een handopwinder (34 mm), die iets kleiner is dan de automaat. De Chronoscope is fors te noemen, zeker voor een model geënt op die tijd. Alle types zijn dankzij het minimalistische, sobere ontwerp herkenbaar en zichtbaar verwant, ook met de klok.
Museum of Modern Art
Het onderwerp ?tijd? bood de veelzijdige kunstenaar een fascinerende uitdaging, waarbij zijn denkwijze uitstekend van pas kwam. In zijn ontwerpen is te zien dat voor hem filosofie en praktische logica nauw met elkaar verweven waren. Een wandklok uit Bill?s Junghans collectie (1956/1957) is te zien in the museum of modern art (MOMA) in New York.

Junghans Chronoscope in goudJunghans is zo?n naam die je niet direct noemt bij het opsommen van authentieke horlogemerken. Toch behoort het Duitse merk tot die categorie. Junghans werd opgericht in 1861 en heeft sindsdien klokken, uurwerken en horloges gemaakt. Door de jaren heen is het merk de klassieke basisprincipes en traditie blijven combineren met innovaties en moderne toepassingen, zoals zender gestuurde horloges. Sommige historische stukken zijn zelfs collectors items geworden, zoals oude chronografen uit de jaren 50, het ?Bundeswehr Fliegeruhr? pilotenhorloge, de Olympic Chronograph met Valjoux-uurwerk en de militaire vliegtuigklokken.


Adviesprijzen:
Max Bill Limited handopwinder: ? 595
Max Bill Limited automaat: ? 695
Max Bill Limited Chronoscope: ? 1390


Voor verkoopinformatie: www.junghans.de