De intens Toscane-blauwe kleur van de wijzerplaat, de prachtige pure lijnen van de kast en de zeer geringe hoogte van de Jules Audemars 30th Anniversary Perpetual Calendar zijn fascinerend. Het horloge ademt elegantie.

In 1978 zorgde Audemars Piguet voor een sensatie met de introductie van de eerste ultraplatte automatische eeuwigdurende kalender in een horloge. De horlogemakers in Le Brassus brengen nu een eerbetoon aan deze creatie ter ere van het dertig jarige jubileum met een speciale gelimiteerde oplage van 90 stuks. Het uurwerk van de Jules Audemars 30th Anniversary Perpetual Calendar toont een spectaculair staaltje van miniaturisatie. Het amper 4 mm hoge kaliber 2120/2802 bestaat uit 355 onderdelen, heeft een gangreserve van 40 uur en is te zien door de saffierglazen bodem van de kast.De eeuwigdurende kalender is een bewonderingwaardige mechanische reproductie van onze kalender. Slechts door wisselwerking van tandwielen, hefbomen en palwielen toont het horloge de dag, datum, maand, maanfase en de schrikkeljaarcyclus.

De onregelmatigheden van onze kalender worden in het uurwerk gecontroleerd door een nokkenschijf die verbonden is met een tandwiel, waarop de verschillende lengten van de maanden staan gedefinieerd. Op dezelfde as maakt een tweede onafhankelijk rad met een nok eens in de vier jaar een rotatie welke de afwijkende duur van februari (28 of 29 dagen) stuurt volgens de schrikkeljaarcyclus.
Tot 1 maart 2100 hoeft de eeuwigdurende kalender van de Jules Audemars 30th Anniversary niet te worden bijgesteld. Tegen die tijd is het voldoende om de in de kast aangebrachte knopjes te bedienen om het mechanisme weer voor een eeuw goed te zetten.

De vergrote lunetopening zorgt voor een vergemakkelijkte afleesbaarheid van de zowel de tijd als de verschillende kalender subwijzerplaten. De subwijzerplaten zijn voorzien van een zonnenslijpsel, een patroon bestaand uit naast elkaar liggende ronde polijstpatronen, waardoor deze duidelijk afsteken tegen de geborstelde afwerking van de stralende Toscane-blauwe wijzerplaat. In combinatie met de platina kast en witgouden wijzers geeft het een levendige uitdrukking aan de verse kijk op classicisme, verenigd in de Jules Audemars 30th Anniversary Perpetual Calendar.