Een klokkenmaker die een horloge maakt, vreemd? Nee, waarom niet? Na 50 jaar ervaring met precisie klokkenmakerij, 12 klokken- en horlogemakers en ?meesters in dienst die dagelijks hun waarde bewijzen, lijkt het niet minder dan logisch om ook eens een horloge te maken. Dus ter ere van het 50ste jubileum komt de klokken manufactuur uit Duitsland met een primeur: het eerste horloge van Erwin Sattler.

Omdat men bij Erwin Sattler geen eigen uurwerken voor horloges kan bouwen met de machines voor grote (klokken) uurwerken heeft men als basis voor het horloge, dat een miniatuuruitgave van haar beroemde regulatorklokken is, gekozen voor een Zwitsers uurwerk dat zijn waarde al heeft bewezen, een Valjoux 7750. Alle andere onderdelen komen, zoals gebruikelijk bij de klokken van Erwin Sattler, uit Duitsland.

Met hulp van Maria en Richard Habrings, eigenaren van Habrings Uhrentechnik uit Oostenrijk, worden 150 exemplaren gebouwd van een regulatorhorloge met springende seconde, een complicatie die door Habrings weer nieuw leven in is geblazen en opnieuw is ontwikkeld. Nadat de uurwerken zijn gedemonteerd en alle overbodige onderdelen, zoals voor de datum en chronograaf, zijn verwijderd, wordt aan het basisuurwerk geblauwde schroeven en geslepen decoratie toegevoegd. Ook de opbouw van het mechanisme voor de springende seconde en de urenaanduiding voor de typische regulatoraanduiding wordt toegevoegd.

Door de saffierglazen bodem is het uurwerk zichtbaar met de door Jochen Benzinger met de hand uit massief 18 karaat goud gemaakte rotor voor de automatische opwinding. Op de geschroefde rand van bodem staat de gravure ?50 Jahre Erwin Sattler?. Om te bewijzen dat men bij Sattler de competentie heeft en men ook in de toekomst de horloges een servicebeurt kan geven, zijn de uurwerken door de eigen horlogemakers van Sattler in elkaar gezet.

Het eindproduct is een hoogwaardig horloge met een zeer fraai en helder gezicht. Om het uiterlijk van de wereldberoemde Sattler precisiependules in miniatuurvorm te evenaren heeft de regulator, a-typisch voor dit soort horloge, de seconde aanduiding boven en de uren aanduiding onder op de plaat. Er zijn drie uitvoeringen, 50 stuks in respectievelijk wit-, geel- en roodgoud, op de wijzerplaat genummerd van 1 tot 50.