Ultra platte horloges zijn niet alleen een van de langstlopende historische specialiteiten van de manufactuur Jaeger-LeCoultre, het is zelfs de aanleiding geweest voor de samenvoeging van de namen Jaeger en LeCoultre.

In 1903 had de Fransman Edmond Jaeger de Zwitserse horloge industrie uitgedaagd het platste uurwerk ter wereld te maken. Jacques-David LeCoultre nam deze uitdaging aan. De ontmoeting tussen beide mannen resulteerde in 1907 in het LeCoultre kaliber 145, een 17-lignes Lépine zakhorloge uurwerk dat met een hoogte van slechts 1,38 mm het platste uurwerk ter wereld was ? en nog steeds is binnen de categorie. Dit uurwerk vormde de inspiratie voor een hele reeks ultra platte uurwerken. Jaeger-LeCoultre zet de traditie voort met twee ultra platte horloges genaamd Master Ultra Thin.


Om te beginnen met de Master Grande Ultra Thin (zie foto boven) met een kastdiameter van 40 mm. Hierin tikt het automatische Jaeger-LeCoultre kaliber 896 uurwerk, dat hoort bij de nieuwe generatie 899 uurwerken. De 896 bestaat uit 242 onderdelen maar is, inclusief de rotor voor de automatische opwinding, toch niet hoger dan 3,98 mm. Het uurwerk beschikt over de eigenschappen van de nieuwe automatische kalibers van de manufactuur: een variabele inertie balans die zorgt voor een constante gang en meer weerstand tegen schokken, keramische kogelgelagerde mechanismen die geen smering nodig hebben en een hoog frequentie tikgetal van 28.800.
De kast van de Master Grande Ultra Thin is verkrijgbaar in staal of 18 karaat roségoud met zowel boven als onder saffierglas. De prachtig opgemaakte wijzerplaat in zilver of beige met rhodium of goud vergulde urenmarkeringen is voorzien van een geslepen zonnemotief. Het horloge komt met een stalen band (alleen voor de stalen versie) of een alligator lederen band met gesp of vouwsluiting.


Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin 38Het tweede horloge uit de Master Ultra Thin lijn, de Master Ultra Thin 38, is een horloge met het uit 1994 stammende met de hand op te winden Jaeger-LeCoultre kaliber 849 uurwerk, dat met een hoogte van slechts 1,85 mm één van de platste mechanische uurwerken überhaupt is. De 38 mm brede kast uit staal of 18 karaat roségoud heeft een zeer zuiver voorkomen, iets dat door slechts de aanwezigheid van een uren- en minutenwijzer boven de wijzerplaat wordt versterkt. Zowel voor als achter is het horloge voorzien van saffierglas, zodat niet alleen de tijd van de zilveren of beige wijzerplaat kan worden afgelezen maar ook het uurwerk kan worden bekeken door de zichtbodem. Het horloge komt met naar keuze een alligator lederen band met gesp of vouwsluiting of (alleen bij de stalen versie) met een stalen band.