Jaeger-LeCoultre kwam vorig jaar uit met de ?Master Minute Repeater Venus? en de ?Master Grande Tourbillon Continents? collecties, handgeschilderde miniatuur werkjes in email van verschillende artistieke interpretaties van Venus (de Romeinse godin van de liefde én muze van de Minute Repeaters) en de continenten op aarde. Jaeger-LeCoultre, meester in de emailkunst, viert zo de verbintenis tussen Haute Horlogerie en deze uiterst verfijnde kunstvorm.

Voor het Grande Maison in de Zwitserse Vallée de Joux hebben de oudste en meest verfijnde decoratieve kunstvormen geen geheimen meer. Emailtechnieken, graveerkunst, het zetten van edelstenen, allemaal technieken van virtuoos vakmanschap die naar wens gecombineerd en toegepast worden. Jaeger-LeCoultre is een van de weinige bedrijven die in haar polshorloges het hele gamma van traditionele decoratietechnieken van de Haute Horlogerie toepast.


De kunstenaars van de Manufacture, die bijzonder gesteld zijn op de prachtige, verfijnde decoratietechniek van emailleren, tonen een ware bloemlezing van hun talenten met de presentatie van twee uitzonderlijke series horloges die twee traditionele emailtechnieken laten zien, het ?grand feu?-email en het ?champlevé?-email, toegepast op twee beroemde horlogemodellen uit de Jaeger-LeCoultre-collectie, de ?Master Minute Repeater? en de ?Master Grand Tourbillon?.


De godin van de liefde, muze van de ?Master Minute Repeater?


werk aan de wijzerplaat - klik aan voor een grote afbeeldingOm hun bedrevenheid op aansprekende wijze te tonen, heeft de Manufacture ervoor gekozen om de wijzerplaat van de ?Master Minute Repeater? te verfraaien met miniaturen in email van vier meesterwerken uit de schilderkunst waarop Venus, de godin van de liefde, is afgebeeld.


Hun inspiratie is afkomstig uit verschillende bronnen zoals de Italiaanse Renaissance, de Spaanse school en het Franse classicisme. De beroemde voorbeelden die de meester-emailleurs van de Manufacture hebben uitgekozen, getuigen daarvan: de ?Geboorte van Venus? van Botticelli (foto bovenaan artikel), de ?Venus van Urbino? van Titiaan, ?Venus voor de Spiegel? van Velasquez en de ?Venus Anadyomène? van Ingres.


De ontwerpers van het Grande Maison in de Vallée de Joux hebben ervoor gekozen hun huldeblijk aan deze belangrijke schilders te combineren met de kristalheldere klank van de ?Master Minute Repeater?. De kracht en de zuiverheid van deze bijzondere gong betekenen een belangrijke vooruitgang op het gebied van akoestische tijdsaanduiding. De uitzonderlijke artistieke creaties zijn tegelijkertijd ook optimaal functionerende uurwerken. De vier unieke modellen, gewijd aan grote namen uit de schilderkunst, hebben behalve een aanduiding voor de uren en de minuten nog twee extra aanduidingen op de wijzerplaat gekregen, duidelijk afleesbaar maar toch discreet aanwezig: op 4 uur wordt de resterende veerspanning van de twee veertonnen aangegeven ? boven een venster waaronder de hamers van de gongs te zien zijn ? en op 8 uur bevindt zich de aanduiding van de gangreserve.


Venus Anadyomène van Ingres op de wijzerplaat van de Master Minute Repeater - klik aan voor een grote fotoElk miniatuur is het resultaat van een langdurig creatief proces dat begint met het aanbrengen op de wijzerplaat van meerdere lagen transparant email die dienst doen als een heldere ondergrond voor de gekozen voorstelling. Door aan dit basisemail diverse kleurstoffen in de vorm van metaaloxiden toe te voegen, wordt een oneindige hoeveelheid aan kleuren en nuances verkregen. Met een ganzenveer of een zeer fijn penseel worden deze schitterende emailkleuren op het metaal aangebracht, waarna het meerder keren in de oven wordt ingebrand tot precies de gewenste nuance is verkregen. Het uiteindelijke resultaat hangt in grote mate af van de kennis, vaardigheid en precisie van de kunstenaar, terwijl ook het herhaaldelijk inbranden van het email, op zeer hoge temperaturen (tussen 800°C en 850°C), een aanzienlijk risico vertegenwoordigt voor het werkstuk in wording. Deze emailtechniek wordt email ?grand feu? genoemd. Daarnaast is nog van belang dat de emailleur met uiterste precisie moet kunnen werken omdat het perfect functioneren van het uurwerkmechanisme uiteraard gegarandeerd moet zijn; de kunstenaar moet binnen de grenzen van de minieme toegestane afwijkingen van ongeveer 2/10 millimeter blijven.


Miniatuurkunst in email is de meest zeldzame en meest kostbare vorm van schilderkunst, en het creëren van een dergelijk meesterwerk in miniatuurformaat vereist weken van uiterst geconcentreerd werken, waarbij buitengewoon veel geduld, een grote nauwkeurigheid en bijzondere handvaardigheid noodzakelijk is. Daarnaast is er veel tijd nodig voor het passen en meten. Uiteindelijk is er voor het vervaardigen van één enkele wijzerplaat ongeveer 80 tot 150 uur uitzonderlijk nauwgezet werken nodig.


Eerbetoon aan de grote ontdekkingsreizen: de Master Grand Tourbillon Continents


enkele stadia van de champlevé methode toegepast op de wijzerplaat van de Master Grand Tourbillon ContinentsEmailleren is een verfijnde kunst die in de huidige vorm al aan het eind van de vijftiende eeuw werd toegepast. Het beleefde toen een bloeiperiode, terwijl de Europese beschaving aan de vooravond stond van de meest ingrijpende veranderingen uit haar geschiedenis. Het was immers het tijdperk van de lange zee- en ontdekkingsreizen door Spaanse en Portugese zeelieden die het bestaan van tot dan toe onbekende werelden ontdekten. Ongeveer 500 jaar na de radicale wijziging van onze kennis van de kosmos wil de Manufacture Jaeger-LeCoultre eer bewijzen aan het tijdloze raffinement van de emailkunst en tegelijkertijd de ontdekking dat de Aarde rond is gedenken. Het bedrijf doet dit met de presentatie van drie exclusieve modellen van het ?Master Grand Tourbillon? horloge, in een serie die de naam ?Continents? heeft gekregen, en waarop de aanblik van onze planeet in magnifieke emailkunst is afgebeeld.


Dit met uiterste precisie uitgevoerde emailwerk is volgens de ?champlevé?methode uitgevoerd. Hierbij wordt het te decoreren gedeelte met een ?burijn? (steekbeiteltje) uitgehold, nauwkeurig langs de contouren van de afbeelding die op de gouden wijzerplaat moet verschijnen. Het oppervlak van elk continent is met uiterste nauwgezetheid gegraveerd en geguillocheerd in de richting van de vier windstreken die op de lunet zijn aangegeven, terwijl de oceanen gekenmerkt worden door versieringen in een golfpatroon. De gegraveerde motieven zijn zichtbaar onder de lagen transparant email en dat geeft uitzonderlijke diepte en verbazingwekkend intense kleurschakeringen aan dit ?planisfeerhorloge?. In de lunet zijn de geografische coördinaten gegraveerd van het centrale punt van de afbeelding, waar ook de wijzers zijn bevestigd.


Jaeger-LeCoultre Master Grand Tourbillon Continents - klik aan voor een vergrotingAls magisch resultaat van het geduldige precisiewerk gevolgd door het steeds weer laten inbranden van het aangebrachte email, verschijnen de grenzen en contouren van landen en continenten op de wijzerplaat. Elk ?Master Grand Tourbillon? horloge uit de serie ?Continents? toont een van de ?drie grote werelddelen?: Azië met Australië, het hele Amerikaanse continent, of Europa met Afrika en het Midden-Oosten.


Het is duidelijk dat dit soort minutieus precisiewerk productie in grote hoeveelheden uitsluit, zodat de horloges uit de ?Master Grand Tourbillon Continents? collectie zeer exclusief zijn. De drie versies worden elk in een beperkte oplage uitgebracht van 20 stuks in platina, 20 stuks in roségoud en 20 stuks in geelgoud. Ze zijn allemaal voorzien van een achterzijde van saffierglas waardoor nog een ander kunstwerk te bewonderen is: het Jaeger-LeCoultre kaliber 978, het uurwerk met de legendarische precisie. Op 6 uur vertoont de regulateur-tourbillon zich in volle glorie, midden op het vasteland of op zee, afhankelijk van het model.


Voor meer informatie over deze horloges kunt u contact opnemen met Jaeger-LeCoultre via telefoonnummer +31(0)20 524 67 04. Voor nieuws en informatie over Jaeger-LeCoultre zie Horloge.info/Jaeger-LeCoultre of www.jaeger-lecoultre.com.